Hoppa till huvudinnehåll

Thomas G:son vill ha tillbaka gitarrhjältarna

Låtskrivaren Thomas G:son intervjuas av Kjell Ekholm på Musik och Talang.
Låtskrivaren Thomas G:son intervjuas av Kjell Ekholm på Musik och Talang. Låtskrivaren Thomas G:son intervjuas av Kjell Ekholm på Musik och Talang. Bild: Yle/Patrick Sjöholm thomas g:son

Thomas G:son skriver låtar i en rasande takt. Det blir ungefär en ny låt per vecka, och i snitt skickar G:son in 10 låtar till svenska Melodifestivalen varje år. G:son föreläste påMusik och Talang i Vasa.

Hans meritförteckning dignar av musikaliska bedrifter, den senaste är låten Euphoria som framfördes av Loreen. Låten räckte ända fram till seger i Eurovisionen.

G:son bandade in sina första låtar på ett litet mixerbord och skrev vad som helst, alla genrer. Till en början var det rock och senare blev det dansbandsmusik och sedan slutet av 1990-talet är låtskrivandet det som G:son lever för.

- Jag är oerhört tacksam att det går att leva på låtskrivandet, säger G:son som föreläste på musikkongressen Musik och Talang i Vasa på fredagen.

Småpengar för 10 miljoner visningar

Musikbranschen är i dag en helt annan tillvaro än då G:son började med låtskrivandet på heltid. Det är streaming av musik som dominerar, åtminstone i Sverige. Och när det tidigare var fullt fokus på album är det i dag enskilda låtar som är viktigare.

På frågan vem som är låtskrivarnas största fiende svarade G:son fort: Youtube. G:son hoppas att det snart blir en förändring.

- Om en låt har 10 miljoner visningar på Youtube så är det inte många ören som låtskrivaren får. Men jag tror streaming av musik kommer att växa. Just nu är det stort i Sverige och i Norden, men det kommer bli ännu större, säger G:son.

Låtskrivande är hårt arbete

För den som vill testa på låtskrivande säger Thomas G:son att det allra viktigaste är att man har kul, får jobba med människor som är inspirerande och samarbeta med producenter och andra låtskrivare som kan ge sin syn på en nyskriven låt.

- Ibland kör man fast och tappar lusten. I låtskrivandet tror jag det är viktigt att göra färdigt låten, släppa den och gå vidare. Det är hårt och mycket arbete som gäller.

I slutet av föreläsningen får publiken ställa frågor och G:son får frågan vad som blir den nästa trenden inom låtskrivandet?

- Jag väntar på rocksmällen! Det skulle vara så skönt med och friskt med lite gitarrhjältar igen, svarar G:son som själv har ett förflutet som hårdrockare.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten