Hoppa till huvudinnehåll

Transportstopp slår mot Åboföretagare

Långtradardäck.
Långtradardäck. Bild: Yle/Antti Lempiäinen däck

Vår trovärdighet som leverantör lider, säger Tom Mohn på företaget Moonway i Åbo som inte kan leverera varor på grund av fredagens stordemonstration.

Stora delar av passagerartrafiken stannar upp på fredagen, då löntagarorganisationerna ordnar en stordemonstration mot regeringens sparkrav. Men det är inte bara passagerare som drabbas. Också frakttrafiken står stilla.

Transportföretagaren Tom Mohn i Åbo blir frustrerad då han tänker på hur fredagen blir på jobbet.

- Telefonerna ringer inte, ingen e-post skickas. Folk sitter och rulla på tummarna och funderar på vad vi ska göra nu.

Tom Mohn
Tom Mohn. Tom Mohn Bild: Yle/Ville Hupa akt

Mohn är vd för Åboföretaget Moonway med sju anställda. Företaget transporterar varor i huvudsak till länder i Mellaneuropa och använder sig av bland annat lastbilstransporter och fraktfartyg.

Men på fredagen står trafiken stilla.

– Inte förstår de ute i Europa på vad som sker här. Strejkar ni nu igen, frågar de. Vår trovärdighet som leverantör lider och vi har redan nu ett rykte bland vissa kunder om att vi strejkar ofta, säger Moln och syftar på fredagens demonstration.

Mohn väljer att talar om en strejk, trots att det officiellt handlar är frågan om en demonstration som löntagarorganisationerna ordnar på fredagen.

– Jag talar om en strejk för att en strejk är att visa sina krafter vilket facket nu gör. Jag stöder fackföreningsverksamheten, men i det svåra läget vi befinner oss nu kan jag inte godkänna en strejk som den här.

"Många medlemmar är chockade över regeringens förslag"

På bil- och transportfacket AKT vill man betona att dagens demonstration riktas mot regeringen och inte mot arbetsgivarna.

– Många av våra medlemmar är låginkomsttagare och chockade över regeringens förslag som bland annat skulle innebära sämre sjukersättning och lägre inkomster, säger regionfunktionär Jari Matilainen på AKT:s kontor i Åbo.

Uppslutningen bland medlemmarna är stark inför fredagen, enligt Matilainen.

– Också icke-medlemmar har hört av sig och bett om att få delta i demonstrationen. Vi godkänner inte regeringens diktatpolitik och ingrepp i avtalsfriheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland