Hoppa till huvudinnehåll

Vasamusiker prisas för musikexport

Janne Hyöty
Janne Hyöty Bild: Yle/Petter Sandelin janne hyöty

Med 25 låtar som toppat listorna i Japan kan man konstatera att Janne Hyöty är omåttligt populär i landet.

Janne Hyöty håller på med en ny demo som ska skickas till Japan. När han skriver en ny låt till Japan skriver han musik med engelsk text, men i Japan byts texten ut mot en japansk text.

Hyöty säger att han skickat över hundra låtar till Japan genom åren. I torsdags fick han ta emot pris av föreningen Musikförläggarna för sin musikexport.

- Det känns som ett erkännande på vad man åstadkommit genom åren, säger Hyöty.

I motiveringen till priset nämns bland annat artisten Arashi med låten Endless game som sålt dubbel platinum i Japan. Musiken är skriven av Hyöty.

- Singeln har sålt dubbelplatina (500 000 exemplar), medan albumet "Love" har sålt trippelplatina (750 000 ex).

Låten kan ni höra nedan.

Arashi har varit något av en guldgruva för Hyöty. Bandet är ett av Japans största och Hyöty har skrivit musik till tre av deras storsäljande singlar.

Konkurrensen hårdnar

När Hyöty började göra musik för Japan var det inte lika många finländare, svenskar eller européer som skrev musik för japansk publik.

- I Japan och Korea är det ännu idag väldigt lönsamt att göra musik. Japanerna köper fortfarande CD skivor, både album och singlar, i väldigt stor utsträckning. I Japan finns till exempel inte Spotify. Det gör att fler låtskrivare söker sig mot Japan.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten