Hoppa till huvudinnehåll

"Det måste bli lättare att säga upp folk"

Det borde vara lättare att säga upp folk. Det kan vara svårt att bli av med besvärlig personal.

- Om man har gjort en felrekrytering så kan det bli väldigt kostsamt, säger Heidi Schauman, ekonom vid Nordea. Det är väldigt svårt att bli av med den här människan i Finland. Det här är ett problem för småföretag i synnerhet.

Heidi Schauman och Ralf Sund, ekonom vid STTK, kommenterade i Svenska Yles webbstudio läsarnas förslag på hur vi skall få Finland på fötter.

Utnyttja existerande flexibilitet

Ralf Sund förvånade sig över att många företag inte utnyttjar den flexibilitet på arbetsmarknaden som de facto redan finns.

- Det finns redan nu en massa möjligheter. Varför använder man dem inte? Företagen skriker ofta efter mera flexibilitet. De har möjligheterna men utnyttar dem inte. Det förvånar oss, säger Sund

- Om vi talar om flexibilitet så har Finland ändå något som är unikt, nämligen permitteringssystemet, säger Schauman. Det ger flexibilitet för företag som har ekonomiska problem.

50+ männen måste ut i arbetslivet

Ekonomera är ense om att det stora problemet i Finland är sysselsättningsgraden.

- Vi måste få upp vår sysselsättning till samma sifforor som i de övriga nordiska länderna. De är på en helt annan nivå, säger Schauman. Äldre mäns sysselsättning är 20% lägre i Finland jämfört med Sverige.I projektetFart på Finland bad vi om läsarnas förslag till hur vi skall få ekonomins hjul att snurra. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund har tagit en närmare titt på läsarnas förslag.

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.