Hoppa till huvudinnehåll

Första asylsökandena till Karis - "Mjölbolsta är jättebra"

Tre år gammal flicka sitter på en säng med några nallar.
Tre år gamla Vanessa från Albanien kom till Mjölbolsta på lördagen. Tre år gammal flicka sitter på en säng med några nallar. Bild: Yle/Malin Valtonen asylsökande från albanien,Raseborg

Flyktingförläggningen i Mjölbolsta öppnade sina dörrar för asylsökande på lördagen. Under dagen anlände sammanlagt 100 asylsökande från huvudstadsregionen till Karis.

Den första gruppen på 40 personer var barnfamiljer som kom från flyktingförläggningen i Otnäs i Esbo. En stor del av gruppen är från Albanien.

Aylsökande män från Albanien poserar tillsammans med Fehmi Bushi, andra till vänster.
Asylsökande män från Albanien poserar tillsammans med frivilligarbetaren Fehmi Bushi, andra till vänster. Aylsökande män från Albanien poserar tillsammans med Fehmi Bushi, andra till vänster. Bild: Yle/Malin Valtonen fehmi bushi,Raseborg

Senare kom en grupp på 60 personer och på söndag väntas ytterligare 50 komma till Mjölbolsta. Det är oklart hur länge de varit i Finland och varifrån de kommer.

"Situationen i Albanien är inte bra"

En av de asylsökande som kom till Karis på lördagen är 31 år gamla Emirjona från Albanien. Hon har kommit till Finland med sin man och sin sjuåriga son.

Hon tror att Finland är ett tryggt och bra ställe för henne och hennes barn.

- Situationen i Albanien är inte bra, ingenting är bra.

Familjen har varit en månad i Finland. Bemötandet har inte varit det bästa.

- Finländare gillar inte oss. De behandlar oss inte så bra. När vi frågar något har de aldrig tid, berättar Emirjona.

De asylsökande från Albanien verkar vara nöjda med Mjölbolsta. De beskriver platsen som jättebra.

- Allt är perfekt. Maten och människorna är bra. Vi tackar Röda Korset i Finland, säger en albansk man.

Öppnade trots att allt inte var klart

Det var först meningen att Mjölbolsta skulle öppna på måndag men på fredagen kom budet om att asylsökande kommer redan på lördag. Orsaken är att det råder ett skriande behov av platser för asylsökande just nu.

- Allt var inte riktigt klart. Men det viktigaste är att mänskorna får tak över huvudet och mat i magen, säger Elmi Salahudin, Röda Korsets ansvarsperson i Mjölbolsta.

Angelina Davini med ett kramdjur i handen.
Angelina Davini hämtade leksaker till barnen som raseborgare samlat ihop. Angelina Davini med ett kramdjur i handen. Bild: Yle/Malin Valtonen mjölbolsta flyktingförläggning,Raseborg

Som bäst jobbar sex personer för Röda Korset i Mjölbolsta. Resten av arbetet sköts av frivilliga.

- Frivilligarbetare behövs fram tills att vi fått mera personal, säger Elmi Salahudin.

Rekryteringen av personal till Mjölbolsta är i full gång och ansökningstiden går ut på söndag (20.9).

"Det känns bra att hjälpa"

En av de frivilliga som var på plats på lördag morgon är Fehmi Bushi. Han hjälper till med allt möjligt, bland annat fungerar han som tolk eftersom han pratar albanska och en del slaviska språk.

Fehmi Bushi.
Fehmi Bushi. Fehmi Bushi. Bild: Yle/Malin Valtonen frivillig arbetare

Bushi kom till Finland som flykting på 1990-talet. Han försöker nu ge de asylsökande det som han fick när han kom till Finland.

- Det känns bra att hjälpa till. Jag hjälpte också till när kosovoalbanerna kom till Mjölbolsta år 1999.

Otroligt samarbete

Det är tack vare frivilliga som Fehmi Bushi som Mjölbolsta har kunnat öppna den här veckan. Folkhälsan, som äger fastigheten, har också fått hjälp av många lokala föreningar och andra aktörer.

- Det var toppen att så många olika aktörer kunde samarbeta. Alla jobbade sida vid sida och hjälptes åt. Det var otroligt, säger Kerstin Westerlund, ekonomichef vid Folkhälsan Syd.

Fanns inte tillräckligt med mat - vd:n fixade fisk

Det blev full rulle för Folkhälsans personal när man på fredag eftermiddag fick veta att de asylsökande kommer redan på lördag morgon.

Plötsligt hade Mjölbolstas kök många fler magar att mätta och matbeställningarna var redan gjorda. Men problemet löste sig trots storprotesten i Helsingfors.

- Vi åkte till den lokala partihandeln och köpte fyra butikskärror med mat, berättar kostservicechef Maria Eklin-Dahlman.

Gun Eklund, Kerstin Westerlund och Maria Eklin-Dahlman från Folkhälsan.
Gun Eklund, Kerstin Westerlund och Maria Eklin-Dahlman vid Folkhälsan. Gun Eklund, Kerstin Westerlund och Maria Eklin-Dahlman från Folkhälsan. Bild: Yle/Malin Valtonen maria eklin-dahlman

Vd Gun Eklund fixade fisken.

- Jag är sambo med en fiskare så jag for iväg med all fisk som han hade tänkt sälja.

200 asylsökande till Antby

På söndag (20.9) öppnar Raasepori Resort i Antby i Karis och tar emot 200 asylsökande. 50 av dem kommer från Uleåborg medan 150 anländer från Åbohållet.

Artikeln uppdaterades 21.44. I den tidigare versionen stod det att 140 flyktingar kom på lördagen men det kom 100 på lördagen och så kommer det 50 till på söndag.