Hoppa till huvudinnehåll

Hösten vaknar till liv på Unga Teatern

Musikalen Fungus
Knut Kantarell (Kristian Thulesius) och Lisa Stensopp (Stina Liman) ger sig ut i den vida världen. Musikalen Fungus Bild: Unga Teatern musikalen fungus

I musikalen Fungus omvandlas den finska svampskogen till en värld fylld av färger, faror och fartfyllda äventyr. Unga Teaterns originalproduktion behandlar stora teman utan att underskatta sin unga publik.

De små svamparna Lisa Stensopp och Knut Kantarell står inför sitt livs största utmaning. De ska befria sin vän som kidnappats av den fruktade Röda flugsvampen och samtidigt rädda hela svampsamhället från ett fasansfullt öde.

På sitt äventyr möter Lisa och Knut en och annan egendomlig svampkaraktär. Inte minst kufisk är publikfavoriten Rainer Röksvamp, rastafarisvampen som tar livet med en klackspark medan röken puttrar från kragarna.

Musikalen Fungus
Johannes Skäggriska (Frank Skog), Borgmästare Karl-Johan (Mika Fagerudd) och Mormor Murkla (Silva Lillrank). Musikalen Fungus Bild: Unga Teatern musikalen fungus

Hemma i svampbyn oroar sig mormor Murkla för de små svamparna hon skickat ut i världen. Hennes vemodiga sång är ett av musikalens mest gripande moment. Också överlag fungerar kompositör Sofia Finniläs musik som en fantastisk atmosfärskapare, och variationerna i stil och ton är ett fräscht grepp.

I svamparnas fascinerande värld

Det var för några år sedan som Unga Teaterns konstnärliga ledare Christian Lindroos beslöt att det var dags att skriva en egen pjäs. I samarbete med Finnilä skapades Fungus, och denna gång har satsningen på en nyskriven produktion varit mödan värd.

Svamparnas värld är magisk och fängslande. De inbakade berättelserna om svampfolkets historia och mytologi är väl genomtänkta, och den detaljrika dialogen innehåller rikligt med humor för både barn och vuxna. Äventyret framskrider med snabba ryck som garanterar att tiden aldrig känns lång medan några lugnare musiknummer bjuder på välkomna andningspauser.

Scen från musikalen Fungus
Scen från musikalen Fungus Bild: Unga Teatern musikal fungus

Musikalens viktigaste styrka är karaktärerna. Varje svamp är sin egna, unika individ vars karaktärsdrag reflekterar förebilden från den verkliga världen. Skådespelarna gör ett lysande jobb i att ge liv åt stubbsvamparna och stensopparna. Tolkningen av varje karaktär har tydligt givits det engagemang den förtjänar.

Fyrverkeri av färger och fägring

Rent visuellt är svampäventyret också en förtrollande upplevelse. Kulisserna är en explosion av färger som skiftar i alla höstens nyanser. Det relativt begränsande scenutrymmet utnyttjas påhittigt – i ena stunden klättrar svamparna i höjderna, i nästa kämpar de i den forsande bäcken. Då duon närmar sig Röda flugsvampens förskräckliga grotta leds publiken in i en futuristisk neonvärld där Flugmilitären surrar omkring på sparkcyklar och faror ligger på lur bakom varje knut.

Musikalen Fungus
Vita flugsvampen (Silva Lillrank) smider planer med sin röda chef (Ylva Edlund). Musikalen Fungus Bild: Unga Teatern musikalen fungus

Höjdpunkten är ändå Tellervo Syrjäkaris dräktdesign. Man kan gissa att otaliga timmar tillbringats i skogen och vid den stora svampboken, och inspirationskällorna har utnyttjats på ett fantasifullt sätt. Från mormor Murklas jättelika huvudbonad till röksvampens rykande kåpa träffar kostymeringen mitt i prick.

En mångfasetterad helhet

Fungus är ett underhållande paket av skratt och spänning. Med en åldersrekommendation på fem år kan scenerna tidvis kännas skrämmande för de allra minsta, men de balanseras väl av glädjen och värmen som förmedlas av helheten.

Tillsammans med Lisa och Knut får publiken uppleva ett ögonöppnande äventyr. Musikalen behandlar teman om vänskap och tillit, men i grund och botten handlar Fungus om att hitta modet inom sig själv. Att man inte behöver vara stor för att vara stark är en universal lärdom var och en kan ta till sig. Även en liten svampknöl kan påverka historiens gång.