Hoppa till huvudinnehåll

Ingen föds ond

Soroush Mehrabkhani
Soroush Mehrabkhani Soroush Mehrabkhani Bild: Yle/Parad Media soroush mehrabkhani

Det var 16 år sedan Soroush Mehrabkhanis familj flydde från Iran för att starta ett nytt och tryggare liv i Finland. I hans berättelse framgår att en flyktings svårigheter inte alltid slutar med beviljad asyl.

För ett par veckor sedan öppnades Facebook sidan #ennenolinpakolaonen där före detta flyktingar kan dela sina egna överlevnadsberättelser. Soroush Mehrabkhani såg sidan och läste med intresse inläggen men valde till en början att själv hålla sig anonym.

- Jag är inte bekväm med mycket uppmärksamhet men min familj övertygade mig att skriva ett inlägg på sidan.

Flera läsare hyllade Soroushs inlägg på Facebook, han fick mycket positiv respons och även uppmärksamhet från medierna. Första gången Efter Nio bad honom som gäst till programmet fick vi ett nej.

- Det var faktiskt mina systrar som igen övertalade mig om att det är viktigt att jag ställer upp. Det handlar inte bara om mig längre, utan det handlar om flera tusentals andra som är i svår situation i vårt land.

Från hopplöshet till trygghet

Soroush Mehrabkhanis familj tillhör religionen Baha'i. Efter revolutionen i Iran 1979 beslöt regimen att Baha'ier inte skulle få arbeta eller studera på universitet.

Soroush Mehrabkhani med sina systrar
Iran 1996, syskonen Mehrabkhani. Soroush Mehrabkhani med sina systrar Bild: Soroush Mehrabkhani soroush mehrabkhani

- Mina föräldrar sökte jobb i Iran i flera etapper, men när de i anställningsansökan måste ange sin religion fick det aldrig arbetet. Jag och mina systrar skulle inte ha fått studera eller arbeta i Iran. Vi hade ingen framtid där.

År 1998 när Soroush var tio år beslöt familjen flytta. De sökte turistvisum i Turkiet och via FN asyl till Finland.

Soroush Mehrabkhani med vänfamilj
Mehrabkhani och vänfamilj i Petalax. Soroush Mehrabkhani med vänfamilj Bild: Soroush Mehrabkhani soroush mehrabkhani

- Vi kom till Petalax en mörk vinterkväll och fick ett eget hem. Alla i byn var mycket vänliga. Vi lärde oss svenska, som vi trodde att var landets huvudspråk. Jag fick flera goda vänner som hjälpte mig känna mig hemma.

En ny mardröm

Även om Petalax var ett bra ställe, kände familjen Mehrabkhani att de ville bo i en större stad. Först flyttade de till gamla Vasa och sedan till en lägenhet i Olympiaområdet i Vasa.

- I de kvarteren bodde en hel del utlänningar, fattiga och personer med alkoholproblem. Till och med nazister. De ropade rasistiska saker efter oss. Under tiden i Olympia förändrades jag. Jag blev rädd och deprimerad.

I Iran hade Soroush Mehrabkhani haft en rätt hygglig barndom. Där såg han ut som alla andra och talade persiska som alla andra. Under tonåren i Vasa blev han hårt mobbad, både för att han var utlänning och för att han talade svenska.

- En tid var jag så arg att jag frågade mina föräldrar varför de tagit mig till Finland.

Soroushs pappa kunde inte finska men Soroush förstod de rasistiska saker som ropades efter familjen. Han kände sig som 15-åring ansvarig för hela familjen.

- På grund av det som hände mig hatade jag finländare och levde många år med ett växande hat. Jag hade själv blivit en rasist som såg på alla finländare med samma ögon. Idag förstår jag att de människor som mobbade mig då själv hade haft svårt i sina liv. Ingen föds så ond.

Att vända hatet

Soroush vantrivdes i skolan och betygen led. Varken han själv eller lärarna trodde att han skulle lyckas läsa sig till ett bra yrke. Som tur kom systrarna till hans räddning.

- När jag mådde som värst kom min syster och talade med mig. Hon lyckades på något sätt motivera mig och få mig att välja livet. Jag hade alltid haft en dröm om att bli läkare och efter samtalet bestämde jag att visa hela världen att jag visst kan!

Soroush pluggade hårt och målmedvetet. Han ville vända det tärande hämndbehovet till positiv triumf. Sommaren 2016 kommer han att bli färdig läkare från den svenskspråkiga linjen på medicinska fakulteten i Helsingfors.

- När jag började studera ändrades fokuset på mina framtida mål. Jag kunde komma bort från det helvete jag levde i och träffade så många fantastiska människor. Jag förstod att alla finländare inte tänker lika. Jag hade haft otur.

För några år sedan träffade Soroush Mehrabkhani sin flickvän och är idag förlovad. Hans föräldrar har flyttat till södra Finland och systrarna utomlands.

- Jag känner mig äntligen lycklig efter många år.

Soroush Mehrabkhani på studentfest
Soroush Mehrabkhani med sina systrar, mamma och pappa. Soroush Mehrabkhani på studentfest Bild: Soroush Mehrabkhani soroush mehrabkhani

Mitt råd till finländare

Efter att ha hört Soroush Mehrabkhanis gripande historia frågar vi oss hur han tycker vi ska förhålla oss till alla flyktingar som nu strömmar in.

- Bedöm inte flyktingar som en flock. Vi är individer. Fråga oss vem vi är och vad vi tänker! Kommunikation är nyckeln.

Flyktingkrisen trycker på varje dag i alla medier. Soroush Mehrabkhani väljer att undvika den pågående debatten så gott det går för att inte dras in i negativa tankebanor igen. Ändå ville han ställa upp för intervju för att dela med sig av sin berättelse.

- Jag önskar ge motivation till yngre flyktingar för att visa att det finns hopp trots svåra förhållanden. Kanske jag till och med har chans att påverka finländarnas tankesätt i frågan.

Efter Nio med temat Flykt, måndag 21.9.2015 kl 21.00 på Yle Fem.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem