Hoppa till huvudinnehåll

Berättelser avslöjar mer än man tror

Lena Marander-Eklund
Lena Marander-Eklund Lena Marander-Eklund Bild: yle/Maud Stolpe lena marander-eklund

Det muntliga berättandet lär man sig oftast hemma vid matbordet då man redogör för dagens händelser. Vissa blir sedan bättre berättare än andra, men i princip kan vi alla berätta. Det säger folkloristen Lena Marander-Eklund.

Berättelser har många olika funktioner, men den gemensamma nämnaren är att det ska finnas någon form av dramatik. Allt i stil med att "vad vore Rödluvan utan en varg?"

Berättelsen behöver inte nödvändigtvis vara absolut sann, utan kan vara en subjektiv sanning, som är sann just för mig.

Det är vi i samhället som bestämmer om en historisk berättelse är sann eller inte, även om en historiker kan vara av en helt annan åsikt.

Berättelserna spelar på känslor och går oftast bättre hem än direkta moraliska pekpinnar. Därför är berättelserna bra redskap i olika kampanjer.

Lena Marander-Eklund säger att hon själv brukar dra till med den skrämmande berättelsen Välkommen till AIDS-klubben där en ung man vaknar en morgon och saknar nattens sängkamrat och i stället hittar texten välkommen till AIDS-klubben skriven med läppstift på badrumsspegeln. Den berättelsen kom till på 1980-talet och var effektiv i kampanjen för kondomer.

Många berättelser fungerar bra trots att de definitivt inte är sanna. Oftast går de inte att kontrollera eftersom det var kusinens systers kompis avlägsna släktings småkusin som råkat ut för det hela.

Berättelser om tomtar och troll har kanske inte lika framträdande roll som tidigare, men spökhistorierna har inte försvunnit någonstans även om spöket inte längre uppträder i lakan med hål för ögonen, säger Lena Marander-Eklund.

Olika fenomen i samhället föder nya berättelser och speglar vår oro. Det här är den kända råttan i pizzan ett gott exempel på. En främmande matkultur var på ingång och folk ställde sig skeptiska till den och ifrågasatte hygienen i de nya restaurangerna.

Vi har alltid berättat, men idag är den populära organiserade storytellingen något vi antagligen bara har sett början på tror Lena Marander-Eklund.

Läs också