Hoppa till huvudinnehåll

CKP: Var fjärde flykting har använt sig av människosmugglare

Kriminalkommissarie Jouko Ikonen.
Kriminalkommissarie Jouko Ikonen. Kriminalkommissarie Jouko Ikonen. Bild: Yle jouko ikonen

Rekordmånga flyktingar tar sig till Europa över Medelhavet, många med hjälp av människosmugglare. Av de asylsökande som anlänt till Finland har en fjärdedel haft att göra med människosmugglare.

Kring en fjärdedel av de asylsökande som kommer till Finland har använt sig av människosmugglare under någon del av sin resa. Exakt i vilket skede av resan finns det inte uppgifter på men mer troligt i början än i slutet, säger kriminalkommissarie Jouko Ikonen från Centralkriminalpolisen.

Enligt Ikonen har antalet asylsökande som kommer in i landet utan de dokument som behövs åtminstone fördubblats i år. Tidigare år har antalet legat kring 3 000.

Omfattande business

Ikonen beskriver människosmugglingen som en omfattande business. En typisk summa som en person betalar till en flyktingsmugglare är mellan 5 000 och 10 000 euro eller dollar.

Summan har ofta sparats ihop under en lång tid genom att sälja sin egendom eller så har flyktingen fått ekonomisk hjälp av släktingar i väst. Ibland kan smugglaren gå med på att den resande arbetar av sin skuld.

- Flyktingarna får höra att de ska betala en summa till ett bankkonto, sedan får de vidare instruktioner. Efter det får de resedokument och leds till den första punkten, till exempel ett hotell i Istanbul som kontrolleras av människosmugglarna. Sedan får de en ny biljett och identitetshandlingar och på det viset färdas man vidare, förklarar Ikonen.

Det är svårt att ge några exakta siffror eller precisa uppgifter om människosmugglarna eftersom det finns stora variationer mellan olika fall. Människosmugglare som blir fast påstår ofta att de bara varit följeslagare. Vilket ibland också kan vara sant, säger Ikonen.

- På senaste tid har man märkt att det är personer som känner doften av pengar som blir människosmugglare. De transporterar folk utan att ha någon tidigare erfarenhet. Risken att bli fast är ganska liten. Nu har man börjat rikta resurserna på ett nytt sätt. Huvudmålet är att få kontroll över situationen, säger Ikonen.

Läs också