Hoppa till huvudinnehåll

Danmark, ett friidrottsland

Benjamin Lobo Vedel
Benjamin Lobo Vedel, 18 år och Europas bästa 400-metersjunior. Benjamin Lobo Vedel Bild: Yle lobo vedel

Danmark tar friidrotts-Europa på säng. Senast nu får de tider vara svunna när danska friidrottsframgångar bara ses som roliga undantag.

Vid varje sommar-OS slås vi finländare av det faktum att Danmark är en stor idrottsnation. En liten nation med ett stort och brett grenspektrum. Men friidrotten har ändå ofta verkat förvånansvärt ihålig, också i jämförelse med den svenska, finska eller norska.

Det händer - nu

Nu blir det annorlunda. Det har redan de senaste årens världs- och europastatistik för de yngre junioråldrarna påmint om. Och i år har det börjat hända, på mycket bredare front än tidigare.

Vid junior-EM i Eskilstuna, där det handlade om U20-klassen, kom Danmark i år att vara bästa nordiska land i medaljtabellen. I poäng var Sverige och Finland rätt klart och Norge en aning före.

Men just i poäng fanns de alla fyra bland de 13 bästa, bland 50 deltagande nationer. Och sammanräknat skulle ett ”enat” Norden ha kammat hem poängtabellen i stor stil, för första gången.

Löpgrenarnas styrka

De flesta av de danskar som gick riktigt bra i Eskilstuna var i 18-årsåldern, något som långt gällde för Norden som helhet också. Danmark fick ett skrällguld i pojkarnas höjd och ett mera väntat sådant på 400 m för pojkar. De övriga medaljerna kom i flickornas långdistansgrenar.

Att Danmark kommer har setts på andra håll i sommar också. Danmark steg till lag-EM:s division 1, mest tack vare en total dominans i löpgrenarna överlag.

Danmark, Finland, Sverige, Norge och också Estland kommer alla för första gången att finnas på samma nivå, och alltså tävla i division 1, när lag-EM går nästa gång, år 2017.

Dansk lång häck

Sara Slott Petersens insatser vid VM i Peking lämnade inte mången oberörd. Så hisnande nära medalj i finalen på 400 m häck var den idag kompletta, vuxna häcklöparen.

Just 400 m häck är den friidrottsgren som egentligen visar väg. Även Stina Troest lyckades på VM och nådde semifinal. I Tallinn, där U23-klassens EM i år gick, blev det dansk medalj på både damernas och herrarnas långa häck.

Benjamin från Ålborg till Bryssel

En förgrundsgestalt för den unga danska friidrotten är idag 400-meterseleganten Benjamin Lobo Vedel. Den 18-åriga nordjyllänningen har på fyra år förbättrat sitt rekord med 12 sekunder. I Eskilstuna vann han, om än knappt, över den norska junioridrottens största namn, tiokamparen Karsten Warholm, som absolut ville utmana sin danska kompis om den eftertraktade 400-meterstiteln.

De fyra större nordiska länderna kör just nu på så pass jämnt i juniorfriidrotten att det i slutet av augusti var Norges tur. De norska flickorna och pojkarna for iväg med var sin totalseger i den nordiska juniorlandskampen i Esbo. Finland var nästbäst. En hel del norska poäng där stod just Karsten Warholm för.

Nu i september tränar Benjamin Lobo Vedel i Belgien tillsammans med bröderna Borlée, världsstjärnor på 400 m. Öppenhet, internationellt umgänge samt intryck och kunnande från olika håll är någonting man i Danmarks friidrott idag vill ge central betydelse. Benjamin själv efterlyser också ett mera omfattande samnordiskt grenarbete, som handlar om mer än bara de omtyckta gemensamma nordiska juniormästerskapen.

"Friidrottare är inne"

Den danska tränarlegendaren, språkläraren Erik Barslev, ser friidrottens uppsving i de nordiska länderna som ett bevis på att grenens själ tilltalar dagens unga på ett annat sätt än för 5 eller 10 år sedan. Man kan vara ”inne” i kamratkretsarna idag, säger Barslev, även om man är just så engagerad i sitt idrottande som den individuella friidrotten kräver.

Erik Barslev var den som i tiden ”upptäckte” Sara Slott Petersen, och har också varit Benjamin Lobo Vedels tränare i de fyra år grabben satsat på långsprint i stället för uthållighetslöpning som han började med.

Möt Benjamin Lobo Vedel och hans tränare samt andra nordiska storlöften i Sportmagasinets JEM-reportage om den nya generationen. Programmet kan ses på Arenan i 30 dagar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport