Den färdigtbyggda biofiltrationsbassängen invid Tasträskets norra ända i Söderkulla i Sibbo är som klippt ur en trädgårdsbok.
Det porlande vattnet rinner från bassängen utan brådska. Lutningen är nämligen svag. Vid sidan om bäcken växer olika grässorter och det blommar ännu hösten till trots i gult och rosa. Man kan ta sig över bäcken på en liten träbro. En oas för Söderkulla- och Tasträskborna.
Långsamma strömmar
Visst, men inte bara det. En biofiltrationsbassäng är också nyttig. Tanken är att det regn- och ytvatten som samlas i bassängen, ska ta lång tid på sig ner mot Tasträsket.
- Det att vattnet leds på ett kontrollerat sätt genom sänkan, resulterar i att sediment och näringsämnen blir kvar i växtunderlaget. Det vatten som når Tasträsk kommer att vara rent och näringsfattigt, säger Sibbo kommuns miljöövervakare Ari Sirkka.

Tasträsk är känsligt
Det är viktigt att det vatten som når Tasträsk är näringsfattigt. Träsket är nämligen grunt och ett av de två träsk i Sibbo som nästan uteslutande brukar drabbas av blågröna alger varje sommar.

Räcker då de här åtgärderna för att uppnå målet?
- Ja, lokalt hjälper det, men visst skulle det behövas också andra åtgärder. Till exempel borde villägarna försöka undvika asfalt och stenlagda gårdar och istället ha så stora ytor av gräs eller naturäng som möjligt, säger Sirkka.
Blomsterprakt
På måndag hade kommunen arrangerat ett talko och bjudit in invånar- och byaföreningarna i Östra och Västra Tasträsk. Åtminstone när Yle Nyheter Östnyland var på plats, hade ännu inga invånare dykt upp. Sibbo kommun hade ett tiotal arbetare på plats. En av dem var trädgårdsmästare Mari Kosonen.
- Det som vi planterar ut här är bland annat svärdsliljor, strandiris, jättedaggkåpor, älggräs och snabbtväxande och jordbindande randgräs. Mycket grönt men också växter med färggranna blommor. Det ska vara både vackert och praktiskt, säger Kosonen.

Kräver åtgärder
Är det då bara att glömma området sen när växterna väl är rotade och växer?
- Det kommer förstås att rota sig också vilt växande gräs av olika slag, så jag antar att det kommer att bli aktuellt att försöka hålla styr på växtligheten så att inte någonting tar för mycket över. Det skulle förstås vara trevligt om vattenytan skulle bibehållas synlig. Det ger mera liv, men det kräver också att det växer kontrollerat, säger Kosonen.

Nyttigt och vackert
Hur är det med andra platser i Sibbo. Skulle det behöva byggas liknande bassänger också invid andra träsk.
- Så snart det planeras nya bostadsområden invid vattendrag, så är det säkert mer eller mindre nödvändigt att bygga biofiltrationssänkor. De är inte bara nyttiga med tanke på vattenkvaliteten i träsken. De piffar ju också upp omgivningen och är vackra blickfång för invånarna, säger Sirkka.