Hoppa till huvudinnehåll

Ensamkommande barn måste få ett hem snabbare

Ett barn tittar ut genom ett fönster.
Ett barn tittar ut genom ett fönster. Bild: EPA flyktingbarn

Barnombudsman Tuomas Kurttila kräver att kommuner och staten snabbare placerar ensamkommande flyktingbarn hos privatfamiljer. Ensamkommande minderåriga flyktingbarns asylansökan ska inte heller förkastas snabbt, till exempel på grund av barnets hemland, menar Kurttila.

- Finland måste förbereda sig på att ta emot flera ensamkommande flyktingbarn, säger Kurttila.

Under de senaste åren har årligen omkring 100-200 minderåriga asylsökande utan vårdnadshavare anlänt till Finland, men Kurttila påpekar att siffrorna i Sverige är betydligt högre och förväntningen är att antalet ensamkommande barn också ökar i Finland.

- I fjol anlände 7000 ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Finland måste förbereda sig på att antalet ensamkommande barn ökar drastiskt.

Sätt fart på mottagningsprocesser

Kurttila vill sätta fart på processen att placera ensamkommande barn hos privatfamiljer. I dagens läge tar det omkring 2-3 månader innan ensamkommande flyktingbarn kan placeras i privata hem.

- Det är redan brist på utrymme på boenden för flyktingar. Staten måste bli bättre på att samarbeta med barn- och familjeorganisationer så att minderåriga flyktingbarn snabbare får flytta till en privatfamilj.

Enligt Kurttila är det också viktigt att barnen så snabbt som möjligt blir en del av hälsovårdssystemet och börjar gå i skola, säger Kurttila.

Många barn smugglades till Sverige

I slutet av augusti i år väckte nyheter om människosmugglare som dumpade flyktingbarn i Göteborg starka reaktioner.

Över 100 minderåriga barn lämnades på olika ställen i staden och en pojke i tonåren hittades med hjärtstillestånd i stadsdelen Biskopsgården. Pojken avled senare.

Läs också