Hoppa till huvudinnehåll

FFC tar ställning till förhandlingar

Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly vid en presskonferens den 11 september 2015.
FFC:s ordförande Lauri Lyly. Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly vid en presskonferens den 11 september 2015. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander ffc:s ordförande

Fackcentralen FFC:s arbetsutskott tar i dag ställning till fortsatta förhandlingar om alternativ till regeringens planer på tvingande lagar för arbetsmarknaden.

I utskottet sitter fackcentralens ordförande Lauri Lyly samt ordförandena för de mest inflytelserika förbunden: Riku Aalto (Metallförbundet), Ann Selin (PAM, facket för de privata servicebranscherna), Marko Piirainen (Bil- och transportfacket AKT) och Jarkko Eloranta (JHL, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena).

FFC har hittills inte velat godkänna regeringens mål om att sänka arbetskraftskostnaderna med fem procent.

Vill förhandla

JHL:s ordföranden Jarkko Eloranta sade inför utskottsmötet att han inte utan vidare tror att FFC är redo att acceptera målet om fem procent. Eloranta säger ändå att utskottet försöker hitta en väg som öppnar för förhandlingar i frågan.

Statsminister Juha Sipilä (C) har uppmanat parterna på arbetsmarknaden att ta fram alternativa sätt att uppnå regeringens mål om ökad konkurrenskraft för finländska företag. Organisationerna har tid fram till den 30 september.

Eloranta anser att konkurrenskraften skulle kunna ingå i ett större paket där man samtidigt kommer överens om ändringar i arbetslöshetsskyddet, lokala avtal och nästa inkomstlösning.

Tvingande lagar en stötesten

Både Eloranta och AKT:s Piirainen anser att regeringens planer på tvingande lagar är ett betydande hinder för förhandlingar. Piirainen säger rent av att de tvingande lagarna är grundlagsvidriga och måste dras tillbaka innan man börjar förhandla.

Förhandlingarna ska enligt AKT-ordföranden handla om avtalsrörelsen hösten 2016.

Lauri Lylys kommentarer efter FFC-mötet direktsänds på Arenan. Kommentarerna kan ses på Arenan även efter direktsändningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes