Hoppa till huvudinnehåll

Karleby överväger att ta emot fler flyktingar

Stadsdirektör Antti Isotalus och fullmäktigeordförande Jutta Urpilainen (SDP) i Karleby.
Stadsdirektör Antti Isotalus och fullmäktigeordförande Jutta Urpilainen (SDP) i Karleby. Stadsdirektör Antti Isotalus och fullmäktigeordförande Jutta Urpilainen (SDP) i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist antti isotalus

Inte en enda av de flyktingar som anlänt till Finland de senaste veckorna har kommit till Karleby. I staden finns varken nödboende eller en mottagningscentral. Men nu ska fullmäktige diskutera en höjning av antalet kvotflyktingar.

Karleby tar emot 30 kvotflyktingar vartannat år. I år kommer de från Sudan.

- Frågan är om vi är redo att ta emot fler. Det är något vi ska diskutera i fullmäktige, säger fullmäktigeordförande Jutta Urpilainen (SDP).

Hur kan Karleby hjälpa?

På initiativ av Urpilainen diskuterar Karleby vilka möjligheter det finns att hjälpa de asylsökande som kommer in i landet just nu.

På måndagen träffades representanter från både utlänningsbyrån, landskapsförbundet och församlingen för att diskutera läget i Karleby.

- Hittills har inga av de nya flyktingarna kommit hit, men vi måste vara förberedda, säger Urpilainen.

Finns utrymme

Karleby stad har gjort två kartläggningar. Dels kring vilka möjligheter det finns för nödboende om en grupp flyktingar överraskande anländer till Karleby.

Dels har staden rett ut bostadssituationen om det blir fler kvotflyktingar eller en flyktingförläggning.

- Det finns utrymme för båda. Och det är viktigt att vi går vidare med båda sakerna, säger Urpilainen.

Höja kvot eller grunda förläggning?

Fullmäktige kommer enligt planerna att diskutera en höjning av antalet kvotflyktingar på sitt möte 5. oktober.

- Jag tycker att Karleby måste ta sitt ansvar. Det finns så många mänskor som behöver hjälp. Men vi måste titta på vad som är det bästa sättet, är det att höja kvoten eller är vi färdiga att öppna en mottagningscentral, säger Urpilainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten