Hoppa till huvudinnehåll

Orpo till Verkkouutiset: Möjligt att stänga gränsen

petteri orpo
Inrikesminister Petteri Orpo. petteri orpo Bild: Str / Lehtikuva petteri orpo

Utan en europeisk överenskommelse kommer Finlands kapacitet att ta emot flyktingar att överskridas. Då är det möjligt att stänga gränsen, säger inrikesminister Petteri Orpo till Verkkouutiset.

Europa måste ta kontroll över den okontrollerade migrationen inom Europa, säger Orpo. Han anser att man måste sträva efter en europeisk lösning med årliga kvoter för varje land. Då kvoten av asylsökande är fylld skulle länderna fortfarande vara beredda att ta emot flyktingar från sydeuropeiska så kallade hotspots där asylsökandes identitet kontrolleras.

Fördelarna med det här skulle enligt Orpo vara att såväl de Europeiska länderna som de asylsökande skulle vara medvetna om kvoterna. Migrationen inom Europa skulle då minska och hjälpens tyngdpunkt skulle förflyttas till utkanterna av Europa och till sist till flyktinglägren. Människosmugglingen skulle också minska, tror Orpo.

Om man inte lyckas få till stånd en europeisk lösning är Orpo beredd att se Finland gå vidare tillsammans med de andra nordiska länderna, eller till och med ensamt. Att stänga den finländska gränsen är enligt ministern möjligt.

- Om vi inte hittar en europeisk lösning måste vi själva dra upp linjer för den okontrollerade migrationen, säger han till Verkkouutiset.

Orpo betonar att Finland ändå skulle ta sitt ansvar och ta emot kvotflyktingar från hotspots och från flyktingläger.

Exakt hur många asylsökande Finland kan ta emot vill Orpo inte ta ställning till. I år uppskattas upp till 30 000 asylsökande anlända till Finland.

EU:s inrikesministrar kommer att träffas på tisdag.

Läs också