Hoppa till huvudinnehåll

Övervakningen av utlänningar skärps i hela landet

Asylsökande kommer över gränsen till Finland
Asylsökande kommer till Torneå över gränsen från Sverige. Asylsökande kommer över gränsen till Finland Bild: YLE/ Jessica Stolzmann torneå

På tisdag öppnar Finlands första så kallade flyktingsluss i Torneå. Samtidigt effektiviserar myndigheterna övervakningen av utlänningar både på gränsområden och i inlandet.

Den växande mängden asylsökande som anländer via Sverige belastar polisen i norra Finland. I torsdags beslöt statsrådet att öppna en flyktingsluss i Torneå för att underlätta situationen.

- Polisinrättningarna i norr klarar inte längre av att registrera alla asylsökande. Flera personer har börjat ta sig söderut utan att ha blivit registrerade, säger kanslichef Päivi Nerg vid Inrikesministeriet.

Från och med tisdag hänvisas alla asylsökande direkt från gränsen till flyktingslussen. Där vistas de tills de blivit registrerade, men högst i sju dagar.

Asylsökande får inte lämna flyktingslussen utan att registreras, men sedan kan de flyttas till flyktingförläggningar på olika håll i landet för att vänta på asylbeslut.

Beväringar hjälper till

Polisen har också bett försvarsmakten om hjälp. Cirka 30 beväringar kommer att skickas till Torneå för att bistå polisen och gränsbevakningsmyndigheterna i arbetet vid gränsen till Sverige.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) meddelade tidigare under dagen att försvarsmakten har möjlighet att vid behov ge en hjälpande hand.

Kontroller även i inlandet

I samband med att polisens beredskapsgrupp för asylutredning nu skickas till Torneå effektiviseras övervakningen av utlänningar i hela landet. Fältpatruller utför kontroller både på gränsområden och i inlandet.

- Den skärpta övervakningen får ändå inte äventyra utförandet av brådskande utryckningar, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.

Polisen har också intensifierat samarbetet med Migrationsverket, Gränsbevakningsväsendet och flyktingförläggningar.

Beredskap för flyktingsluss också i södra Finland

Till skillnad från flyktingförläggningarna är flyktingslussen i Torneå avsedd för några dagars vistelse. Syftet är att snabba på asylprocessen och försäkra att alla asylsökande registreras.

- Från slussen är det också lättare att systematiskt skicka människor till förläggningarna, säger Päivi Nerg.

Enligt Nerg förbereder man sig också i södra Finland för att vid behov upprätta en flyktingsluss.

- Läget är inte lika akut som i norr, men om situationen förändras måste vi kunna reagera snabbt.

Läs också