Hoppa till huvudinnehåll

Syriza tillbaka vid makten efter klar seger

Vänsterpartiet Syriza med tidigare premiärminister Alexis Tsipras i spetsen tog en övertygande seger i det grekiska parlamentsvalet.

Syriza bildar regering med partiet Oberoende greker, ANEL och förnyar den koalition som de bildade efter valet i januari.

- Jag är lycklig eftersom Tsipras är en ärlig person som kan lyfta det här landet från havets botten, säger Kyveli en liten gammal dam.

Hon har kommit till Klathmonos-skvären i centrala Aten för att fira segern.

Syriza-anhängare firar segern i det grekiska parlamentsvalet 20.9.2015.
Syriza-anhängare firar segern. Syriza-anhängare firar segern i det grekiska parlamentsvalet 20.9.2015. Bild: yle/ Daniel Olin greklands parlamentsval

Men den stora segerfesten uteblev – under tusen Syriza-anhängare hade kommit för att lyssna till Alexis Tsipras. Men de som fanns på plats jublade stort när Tsipras äntrade scenen.

- Det här en seger för Grekland, nu har vi fått ett starkt mandat. Nu kan vi fortsätta förnya landet, sade Tsipras i segertalet.

Tsipras avslutade talet med att omfamna sin regeringspartner Panos Kammenos, ledare för Oberoende greker.

Kammenos parti ser ut att få tio mandat. Det betyder att regeringen skulle ha 155 mandat. När de två partierna bildade en regeringskoalition i januari hade de 162 mandat.

Men trots en svagare majoritet i regeringen har Tsipras nu en starkare ställning inom sitt eget parti Syriza.

Söndagens parlamentsval var ett listval, inte ett personval som i januari. Det innebär att Tsipras har kunnat rangordna kandidaterna före valet och har därför en betydligt lojalare skara egna parlamentariker bakom sig än tidigare.

”En överraskande klar seger”

Spänningen uteblev i det grekiska parlamentsvalet. Redan vid niotiden på kvällen erkände sig Ny Demokratis ledare Vangelis Meimarakis besegrad.

Att Syriza gjorde ett så pass starkt val och fick nästan lika stort väljarstöd som i januari var ändå en överraskning.

Speciellt med tanke på att många väljare inför valet sade att de har tappat tron på Tsipras efter hans u-sväng i somras.

– Det var många som upplevde att Tsipras svek väljarna då han sade ja till långivarnas krav på tuffa sparåtgärder, trots att han själv uppmanade folket att säga nej till dem, säger Svenska Yles Europakorrespondent Daniel Olin.

Många ser ändå Tsipras som den bästa personen att leda Grekland för tillfället. Han uppfattas som en ärlig person som talar sanning, till skillnad från många andra partiledare, kommenterar Olin, på plats i Aten.

En annan orsak kan tänkas vara att opinionsmätningarna inför valet fick fart på Syriza-sympatisörerna.

Opinionsmätningarna visade att de två partierna låg på nästan samma procenttal och många gav Syriza sin röst för att undvika att det gamla maktpartiet Ny Demokrati återtar makten.

Ingen lätt höst som väntar

Iannis som firade segern i natt tror dessutom att många insåg att Tsipras trots allt är den lämpligaste politikern på premiärministerposten.

- Tsipras kämpade hårt under svåra omständigheter och folk uppskattade hans kamp, säger Iannis och hänvisar till de tuffa förhandlingar Tsipras förde med de internationella långivarna i somras.

Nikos som följer med segerfesten på ett tryggt avstånd från scenen säger att han är lycklig över valresultatet men att det blir svårt för Tsipras också i fortsättningen.

Nikos är hoppfull då Syriza segrade i Greklands parlamentsval den 20 september 2015.
Nikos är hoppfull efter Syriza-segern. Nikos är hoppfull då Syriza segrade i Greklands parlamentsval den 20 september 2015. Bild: yle/ Daniel Olin greklands parlamentsval

- Jag tror att han kan försöka omförhandla vissa punkter i överenskommelsen med långivarna, speciellt de åtgärder som drabbar de allra fattigaste. Kanske kan han också få långivarna att gå med på skuldavskrivningar men lätt blir det inte, säger en hoppfull Nikos.

En ung man som viftar med Syriza-flaggan har däremot betydligt större drömmar.

- Jag tror att den här segern kan förändra Europa. Valresultat är en signal till länder som Spanien och Portugal att följa vårt exempel och låta vänstervindarna blåsa över stora delar av Europa, säger han samtidigt som Syriza-flaggan vajar i den svaga brisen som blåser i Atennatten.

Europakorrespondent Daniel Olin tror ändå inte att Tsipras möjligheter att omförhandla lånepaketet är så stora.

– Det finns förstås lite spelutrymme, men man ska utgå från att långivarnas tålamod börjar vara slut.

Någon lätt höst ser det alltså inte ut att bli för Tsipras och Syriza.

– Även om många medelinkomsttagare hellre ser dem vid makten, så väntar tuffa sparåtgärder gällande allt från pensioner, skatter och förnyande av banksektorn. Vi kommer garanterat att se många strejker och protester under hösten, säger Olin.

Lågt valdeltagande

Valdeltagandet blev det lägsta någonsin och preliminära siffror visar att runt 56 procent av de röstberättigade grekerna valt att gå till vallokalerna. I januari var valdeltagandet över 63 procent.

– Det att hälften av grekerna lät bli att rösta visar på valtröttheten som råder. Det här var det femte valet på sex år. Förtroendet för politikerna har naggats i kanterna, säger Olin.

Det högerextrema partiet Gyllene Gryning behöll sin plats som landets tredje största parti. Gyllene Gryning fick kring sju procent av rösterna.

– Det här säger någonting om läget i Grekland och hur folk ser på flyktingkatastrofen, sammanfattar Daniel Olin.