Hoppa till huvudinnehåll

Ungas ekonomi - hur fungerar den i praktiken?

sluta panta
sluta panta Bild: YLE sluta panta

Du står kanske inför en förändring i din ekonomiska situation; har slutat skolan, börjat studera, flyttat hemifrån, flyttat ihop med någon. Alla dessa situationer och många andra påverkar din ekonomi och kan ge anledning till frågor och funderingar. Ansvar för den ungas ekonomiska fostran och kunskaper har hemmet, skolan, samhället. Hör du kanske till de många ungdomar som upplever att du inte fått tillräcklig information då det är dags att ta hand om ekonomin själv? Du vet kanske inte hur du planerar ekonomin, vad du gör om du inte kan betala en räkning i tid, vad du skall tänka på då, helst innan, du flyttar hemifrån mm. Följden blir kanske att du lever från hand till mun utan överblick på din ekonomi, utan buffertsparande – utan koll helt enkelt!

Nedan några frågor som exempel på vad detta med ekonomi kan röra sig om:

1. Vad vill jag att mina pengar skall räcka till?
Det är du som skall bestämma det och allra bäst lyckas du, om du planerar på förhand och går igenom vad du har för inkomster och utgifter.

2. Vart går mina pengar?
Du kan lätt få en överskådlig bild av hur du använt dina pengar och om det blev som du planerade genom att använda vårt hjälpmedel som du hittar på vår hemsida.

3. Har jag råd att köpa nya skor idag?
Även om du just nu har tillräckligt med pengar till skorna kan det hända att du ändå egentligen inte har råd att köpa dem. Hyran skall till exempel betalas nästa vecka.

4. Ljuger prislappen?
Det kan man väl säga om priset du betalar är högre. Prislappen på en vara stämmer egentligen endast om du inte använder någon form av kredit för att betala den.

5. Hur lyckas jag uppfylla mina drömmar?
Det är bra att ha drömmar för utan dem uppnår du inte lika mycket. Att sikta på ett mål motiverar dig att planera ekonomin och försöka spara till det du vill ha.

6. Hur mycket kan jag spara?
Du tycker kanske att det är omöjligt att få något sparat, alla pengar går åt! Gör ändå ett försök och sätt undan en viss bestämd summa varje månad och se hur det lyckas.

7. Vad skall jag tänka på innan jag flyttar hemifrån?
Det finns mycket att tänka på och det skall du helst göra innan du flyttar. Många har överraskats av vad maten kostar och hur dyra t.ex. städmedel och hygienartiklar är.

8. Hur lyckas jag betala räkningarna i tid?
Det gäller att ha ett system så att du åtminstone inte försenar dig i misstag. Följderna av att lämna räkningar obetalda kan vara både dyra och besvärliga.

9. Skall vi gifta oss eller ”bara” bo ihop?
Oberoende vilket ni väljer finns det utgifter som skall fördelas rättvist. Juridiken skiljer sig fortfarande för samboende och gifta par.

10. Hur skall jag minska på mina utgifter?
Du har mycket svårt att i synnerhet på kortsikt påverka dina inkomster, så om du vill spara eller helt enkelt har för stora utgifter i förhållande till inkomsterna så gäller det att minska dem.

Jag jobbar som ekonomirådgivare eller sakkunnig inom privatekonomi på Marthaförbundet. Till min arbetsbild hör individuell rådgivning per telefon, e-post eller besök samt gruppupplysning i form av föreläsningar, workshops, diskussioner och kurser. De senaste åren har jag fokuserat på unga vuxna. Jag har mött olika sorts ungdomar med och utan ekonomiska frågor och problem i verkstäder för arbetslösa, i skolor framför allt på andra stadiet, i studentkårsverksamhet mm. Mer om Marthaförbundet och vår verksamhet hittar du på martha.fi.

Detta är något vi kan chatta om men du är naturligtvis välkommen med egna frågor!

Janine Smeds, Ekonomirådgivare vid Marthaförbundet

Läs också