Hoppa till huvudinnehåll

Ungas ekonomi - hur fungerar den i praktiken?

sluta panta
sluta panta Bild: YLE sluta panta

Du står kanske inför en förändring i din ekonomiska situation; har slutat skolan, börjat studera, flyttat hemifrån, flyttat ihop med någon. Alla dessa situationer och många andra påverkar din ekonomi och kan ge anledning till frågor och funderingar. Ansvar för den ungas ekonomiska fostran och kunskaper har hemmet, skolan, samhället. Hör du kanske till de många ungdomar som upplever att du inte fått tillräcklig information då det är dags att ta hand om ekonomin själv? Du vet kanske inte hur du planerar ekonomin, vad du gör om du inte kan betala en räkning i tid, vad du skall tänka på då, helst innan, du flyttar hemifrån mm. Följden blir kanske att du lever från hand till mun utan överblick på din ekonomi, utan buffertsparande – utan koll helt enkelt!

Nedan några frågor som exempel på vad detta med ekonomi kan röra sig om:

1. Vad vill jag att mina pengar skall räcka till?
Det är du som skall bestämma det och allra bäst lyckas du, om du planerar på förhand och går igenom vad du har för inkomster och utgifter.

2. Vart går mina pengar?
Du kan lätt få en överskådlig bild av hur du använt dina pengar och om det blev som du planerade genom att använda vårt hjälpmedel som du hittar på vår hemsida.

3. Har jag råd att köpa nya skor idag?
Även om du just nu har tillräckligt med pengar till skorna kan det hända att du ändå egentligen inte har råd att köpa dem. Hyran skall till exempel betalas nästa vecka.

4. Ljuger prislappen?
Det kan man väl säga om priset du betalar är högre. Prislappen på en vara stämmer egentligen endast om du inte använder någon form av kredit för att betala den.

5. Hur lyckas jag uppfylla mina drömmar?
Det är bra att ha drömmar för utan dem uppnår du inte lika mycket. Att sikta på ett mål motiverar dig att planera ekonomin och försöka spara till det du vill ha.

6. Hur mycket kan jag spara?
Du tycker kanske att det är omöjligt att få något sparat, alla pengar går åt! Gör ändå ett försök och sätt undan en viss bestämd summa varje månad och se hur det lyckas.

7. Vad skall jag tänka på innan jag flyttar hemifrån?
Det finns mycket att tänka på och det skall du helst göra innan du flyttar. Många har överraskats av vad maten kostar och hur dyra t.ex. städmedel och hygienartiklar är.

8. Hur lyckas jag betala räkningarna i tid?
Det gäller att ha ett system så att du åtminstone inte försenar dig i misstag. Följderna av att lämna räkningar obetalda kan vara både dyra och besvärliga.

9. Skall vi gifta oss eller ”bara” bo ihop?
Oberoende vilket ni väljer finns det utgifter som skall fördelas rättvist. Juridiken skiljer sig fortfarande för samboende och gifta par.

10. Hur skall jag minska på mina utgifter?
Du har mycket svårt att i synnerhet på kortsikt påverka dina inkomster, så om du vill spara eller helt enkelt har för stora utgifter i förhållande till inkomsterna så gäller det att minska dem.

Jag jobbar som ekonomirådgivare eller sakkunnig inom privatekonomi på Marthaförbundet. Till min arbetsbild hör individuell rådgivning per telefon, e-post eller besök samt gruppupplysning i form av föreläsningar, workshops, diskussioner och kurser. De senaste åren har jag fokuserat på unga vuxna. Jag har mött olika sorts ungdomar med och utan ekonomiska frågor och problem i verkstäder för arbetslösa, i skolor framför allt på andra stadiet, i studentkårsverksamhet mm. Mer om Marthaförbundet och vår verksamhet hittar du på martha.fi.

Detta är något vi kan chatta om men du är naturligtvis välkommen med egna frågor!

Janine Smeds, Ekonomirådgivare vid Marthaförbundet

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.