Hoppa till huvudinnehåll

Visit Finland gör om marknadsföringsvideo

I den omgjorda marknadsföringsvideon presenteras vårt land som vitt och snöigt, men samernas trummor ska försvinna. Bild: Yle olostunturi

Visit Finlands reklamvideo 100 Days of Polar Night Magic väckte upprörda reaktioner bland samerna förra veckan. Nu lanseras en ny video utan de bitar som upplevdes som kränkande.

Förra veckan berättade Yle Nyheter om Visit Finlands nya marknadsföringsvideo 100 Days of Polar Night Magic. Kampanjen riktar sig speciellt till asiatiska turister, och det är Lappland och vintern som står i fokus.

Men videon blev inte väl mottagen av samerna.

Vi måste sluta förmedla de här stereotypierna.― Sametingets ordförande

Videon börjar oskyldigt, med snötyngda grenar och vita fjäll mot en vinterkall himmel. Men sedan får man följa med in i en mystisk kåta.

Inne i kåtan kan man se samer i traditionella dräkter som spelar på trummor. Flera har smutsiga ansikten och dansar runt en eld.

Det är de här sekvenserna som har fått många att reagera och kritisera videon för att ge fel bild av samekulturen.

- Vi måste sluta förmedla de här stereotypierna om samerna. Jag vill att man antingen tar bort de sekvenser i videon som felaktigt beskriver samekulturen, eller så kan man uppdatera den så att den föreställer äkta samer i äkta samekläder, som gör det samer verkligen gör på dagarna, sade Sametingets ordförande Tiina Sanila-Aikio till Yle i torsdags.

Till Hufvudstadsbladet säger hon att videon är kränkande, nedsättande och föraktfull och att det är ofattbart att den över huvud taget kunde publiceras.

Videon görs om som bäst

I Visit Finlands reklamvideo ser man samer dansa och trumma inne i en mörk kåta.
I Visit Finlands reklamvideo ser man samer dansa och trumma inne i en mörk kåta. I Visit Finlands reklamvideo ser man samer dansa och trumma inne i en mörk kåta. Bild: Visit Finland marknadsföringsvideo

Samernas upprörda reaktioner har ändå gett resultat. Videon drogs tillbaka och görs nu om. Bitarna som förvränger samekulturen ska tas bort, säger man på Visit Finland.

– Vi klipper som bäst om videon, och den nya versionen publiceras så fort den är klar, förhoppningsvis redan den här veckan, säger Eva Kiviranta, informatör på Visit Finland.

Hon poängterar att man har bett representanter för Sametinget att förhandsgranska den korrigerade versionen.

Det är all respons om videon som har fått Visit Finland att göra om, och förhoppningsvis göra rätt.

– Filmen har väckt en hel del känslor. Vi har diskuterat med samiska företrädare och har bestämt oss för att göra nödvändiga förändringar, säger Mervi Holmén, marknadsföringsdirektör på Visit Finland.

En bild av Mervi Hollmén som är marknadsföringsdirektör på Visitfinland
Vi har kommit överens om förändringar tillsammans med samiska företrädare, säger Mervi Holmén på Visit Finland. En bild av Mervi Hollmén som är marknadsföringsdirektör på Visitfinland Bild: Yle/Patrik Schauman visitfinland

Hon beklagar att en del har upplevt att filmen visar en felaktig bild av samerna.

– Det har inte varit vår avsikt. Vi har inte velat såra någon, säger Holmén.

Man har också utarbetat en plan för fortsatt samarbete kring hur samiskheten presenteras i den internationella marknadsföringen. Samarbetet gäller till en början de resor till Finland mellan december och februari som har temat samer och den samiska kulturen.

Besviken på att samekulturen förvrängs

Sametingets ordförande Tiina Sanila-Aikio hoppas att turistaktörer i Finland har lärt sig något av den uppståndelse som videon har väckt.

Vi ville föra fram finländska traditioner och mytologi.― Visit Finland

Hon är besviken över att ett långvarigt informationsarbete om samekulturen inte ser ut att ha gett resultat.

- Lapplandsturismen lär sig inte, trots att de här sakerna har diskuterats i tiotals år. De vill helt enkelt inte lyssna.

På Visit Finland säger man att målet med videon var att genom en fiktiv berättelse presentera Lappland som ett exotiskt och mystiskt resmål för en internationell publik.

- Vi ville föra fram traditioner och dramatisera mytologin för att på så sätt skapa intresse för Finland. För att väcka känslor har vi har använt starka, ibland överdrivna effekter, säger Mervi Holmén, marknadsföringsdirektör på Visit Finland.