Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande vill komma till Vasa

Liten flicka söker asyl med sin familj på Vasa polisstation
Liten flicka söker asyl med sin familj på Vasa polisstation Bild: Yle/Sofi Nordmyr vasa polisstation

Förra veckan kom 405 asylsökanden till Vasa. Flest kom på onsdagen då 99 personer registrerades hos polisen. Just nu har polisen ungefär 700 obehandlade asylärenden. Största delen av de asylsökande som har kommit till Vasa är ensamkommande män mellan 20 och 30 år från Irak och Somalia.

När de asylsökande har anmält sig hos polisen och bland annat lämnat sina fingeravtryck och information om sin resväg till Finland förs de till mottagningscentralen i Vasa. Därifrån förs de med buss så fort som möjligt vidare till nödboenden runt om i landet. I söndags och i måndags åkte inga bussar från Vasa eftersom alla nödboenden är fulla.

- I dag har inte heller någon buss åkt. Vi hoppas att vi ska hitta ett ställe att köra de asylsökande till imorgon, säger Pia Pajunurmi, på Vasa mottagnings förläggning.

Medan de asylsökande väntar på en plats på ett nödboende inkvarteras de i mottagningscentralens lägenheter i Vasa eller i Oravais eller Kristinestad. På tisdag förmiddag rörde det sig om drygt 100 personer.

De flesta som kommer till Vasa har kommit in i Finland via Torneå och har kommit med tåg till Vasa.

- De som kommer hit att hört att det fungerar bra här i Vasa och vill därför komma hit, säger biträdande polischef Bo-Erik Hanses.

Flyktingslussen väntas lätta på trycket

När den så kallade flyktingslussen i Torneå öppnar på tisdag hoppas polisen i Vasa att de asylsökande som anmäler sig i Vasa blir färre. Vid flyktingslussen ska de asylsökande registrera sig genast istället för att registrera sig först när de har kommit till sin slutdestination.

- Vi hoppas att vi ska märka av flyktingslussen i Torneå här hos oss redan i morgon, säger Hanses.

Polisen i Österbotten har för tillfället ungefär 700 asylsökanden som ännu inte har intervjuats för sin asylansökning.

- Även om vi inte har så många som registrerar sig hos oss har vi många intervjuer att göra. Efter att migrationsverket har gjort sin bedömning ska vi meddela den asylsökande om hen har beviljats asyl och de som inte har fått asyl ska vi avvisa, säger Hanses.

Intensifierad övervakning av utlänningar

På tisdagen utökade polisen i hela landet sin övervakning av utlänningar. Fältpatruller ska utföra kontroller både vid gränsområden och i inlandet. Målet med den skärpta bevakningen är att det inte ska finnas utlänningar i landet som polisen inte vet om. Hanses bedömer att det finns oregistrerade utlänningar också i Österbotten

- Polisen kommer att undersöka om det kan finnas personer som kan misstänkas vistas i landet utan att ha registrerat sig hos polisen. Om vi stöter på sådana för vi dem till polisen för registrering, säger Hanses.

Polisen i Österbotten utreder just nu två fall av misstänkt människosmuggling. Det rör sig om privatpersoner som har transporterat mellan en och tre personer.

Den stora mängden asylsökande har inte orsakat polisen extra arbete förutom i mottagningsskedet. De som kommer till polishuset i Vasa är ofta trötta efter en lång resa, men i övrigt i bra fysisk kondition. Polisen har placerat två bajamajor utanför polishuset för de asylsökande.

- Inte heller vid de tillfälliga boendena har det förekommit några oroligheter, säger Hanses.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten