Hoppa till huvudinnehåll

De yttersta tidernas bok

Bild: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio uusi vuos iilotulitus juhlauusivuosi uusi vuosi kirkkovuosi

"Stiga" Fernström om sista boken i Nya testamentet:

Uppenbarelseboken - ett framtidsdokument

Mänskan är av naturen nyfiken. Man ville så gärna veta sin egen framtid. Hur skall det gå för mig? Vad kommer att hända i framtiden?

Bibeln innehåller en framtidsbok. Men inte i första hand för att stilla min nyfikenhet utan för att berätta hur Guds närkamp mot ondskan slutar. Fram till den tid som Uppenbarelseboken handlar om har Gud låtit mänskligheten handla enligt sin vilja. Varför det?

Vi har genom oförstånd drivit jorden till randen av katastrof. Tänk bara på miljöförstöringen, överexploatering, m.m. Redan i augusti hade vi brukat så mycket som jorden producerar under ett år, resten av året kan kallas rovdrift. Guds mål har varit att mänskan skulle inse att vårt handlande leder till en fullständig katastrof och att vi därför skulle vända oss till Honom som har skapat oss och hela universum. Hans tålamod har varit oändligt. Men det kommer en tid när ondskan måste utplånas.

I stället för att förfasa sig över beskrivningen av allt det onda och undra hur Gud tillåter det som sker behöver vi inse att Gud kommer att sätta stopp för ondskan.

Aposteln Johannes fick uppenbarelsen från Jesus i en syn. Det han fick se på förhand är det som kommer att ske vid tidens slut. Den som tror på Gud kan se på slutkatastroferna utan att bli förskräckt: Gud har allt under kontroll och räddningen är säker. Men den som inte tror saknar trygghet därför att han inte har tagit emot erbjudandet om frälsning.

Uppenbarelseboken är just ett sådant erbjudande.

Läs också

Tro

 • "Vi såg kommunismen som en lek" - Kristi Ainjärv växte upp i Estland under sovjettiden

  I Kristi Ainjärvs skola handlade alla sånger om Lenin.

  Kristi Ainjärv var femton år då Estland blev självständigt och allting blev nytt. Den långa sovjettiden var plötsligt över, gränserna öppnades och hjälpsändningarna började strömma in i landet. Butikerna fylldes långsamt med spännande varor, man fick resa och ta reda på hur andra mänskor levde sina liv. - Frågorna var många och vi var oändligt nyfikna, minns Kristi.

 • Martin Luther - omstridd reformist och misstolkad livsnjutare

  Mannen som bröt med kyrkan och sökte en nådig Gud.

  Martin Luther var en präst, teolog och munk som levde i Sachsen i nuvarande Tyskland på 1500-talet. Han var kritisk till den katolska kyrkans praxis och moraliska förfall, och inledde reformationen med sin protest mot kyrkan. Den gav till slut upphov till en helt ny kyrka.

 • Iman Meskini om Skam-skådespelarna: "Vi är varandras cheerleaders"

  Iman Meskini blev världskänd som Sana i Skam.

  Iman Meskini var 19 år när hon med resten av skådespelarna i Skam blev världskända över vad som kändes en natt. Idag föreläser hon om livet som ung muslim: om allt från att om hon tror på Gud till att om hon duschar med sin hijab.

Nyligen publicerat - Tro