Hoppa till huvudinnehåll

Giraffer nynnar om nätterna

En giraff
En giraff Bild: CC giraff

Forskare har kommit fram till att giraffer kan nynna.

Forskarna har länge trott att giraffer inte har kunnat utstöta andra läten än enstaka fnysningar och snörvlingar.

Nu har det dock visat sig att girafferna inte är så tysta som man tidigare trott.

Forskarna spekulerar också i att giraffer kanske pratar på samma sätt som elefanter - det vill säga genom infraljud. Människan hör inte infraljud.

Forskare vid universitetet i Wien har bandat in giraffernas läten i tre olika djurparker i Europa. Det över 900 timmar långa bandade materialet avslöjar att girafferna nynnar på ett speciellt sätt om nätterna.

Lyssna här:

De ljud som forskarna i Wien har bandat gäller inte infraljud utan ett riktigt ljud - ett lågt mumlande som även det mänskliga örat kan uppfatta. Det märkliga var att då forskarna spelade upp ljudet för personer som arbetade i djurparkerna så hörde de ljudet för första gången. Förklaringen torde ligga i det att girafferna nynnar bara då det är mörkt och att ljudet - trots att det inte handlar om ett infraljud - befinner sig på en mycket låg frekvens.

Tidigare har man trott att giraffernas tystnad berott på att den fyra meter långa halsen gör det svårt att åstadkomma en så kraftig luftström att ett ljud kan komma ut.

Forskarna frågar sig nu om girafferna kommunicerar med hjälp av sitt mumlande och nynnande. Ljudet är varierande och det är möjligt att girafferna kan skicka budskap till varandra så att flocken hålls samman i mörkret. En annan möjlighet är att ljudet uppstår då giraffen sover - det vill säga att den snarkar.