Hoppa till huvudinnehåll

Grankulla simhall håller stängt till januari

Grankulla simhall i augusti 2015, stängd pga brand
Grankulla simhall i augusti 2015, stängd pga brand Bild: Yle/Helena von Alfthan simhall i grankulla

Tävlingssimmare tvingas till torrträning på land. Simhallen skadades allvarligt i en brand i augusti. Både städarbetet och byråkratin sätter käppar i hjulet för renoveringen.

Det är tragiskt eftersom så många människor berörs.― Markus Jahnsson, informationssekreterare vid Grankulla stad

I Grankulla får tävlingssimmare och vattengymnastiksgrupperna vänta ändra fram till januari för att få plaska i Grankulla simhall.

- Putsjobbet är mer omfattande än vi hade väntat oss. Bland annat måste alla luftrör rengöras noggrant från all sot. Dessutom blir processen lite långsammare på grund av att Grankulla måste upphandla de olika faserna i renoveringen, säger stadens informationssekreterare Markus Jahnsson.

Tävlingssimmare har torrträning

Det är först efter städarbetet som man kommer åt att koppla elektriciteten, och först därefter vet man ifall simbassängernas teknik fått skador. Det är bland annat tävlingssimmare och vattengymnastikgrupperna som nu drabbas.

Barnen har gympa, spelar bollspel och går på länk i stället. De tränar både utomhus och i gymnastiksalar. Men det är nog bara i vattnet man lär sig simma, tyvärr.― Åsa Andréasen, Simmis vice ordförande

Åsa Andréasen, viceordförande för Simmis Grani rf, berättar att ingen av simföreningens grupper har inhiberat sin verksamhet.

- Våra grupper har torrträning i stället. Barnen har gympa, spelar bollspel och går på länk i stället. De tränar både utomhus och i gymnastiksalar. Men det är nog bara i vattnet man lär sig simma, tyvärr. Visst blev det en väldigt annorlunda säsong än vad vi hade förväntat oss, säger Andréasen.

Simmis Grani har cirka hundra medlemmar, barn och unga, vars fritidsintressen tagit en lite annan riktning på grund av branden. Simmis Granis styrelse har ringt runt och försökt få ersättande simbassänger, både privata och kommunala, men det har varit svårt.

- Vi har lyckats få en kvällstid i Kyrkslätts simhall på lördag kväll mellan 18 och 20, men det är allt.

"Beklagligt"

Markus Jahnsson säger att det är tråkigt att så många människor berörs av branden.

- Man kan inte annat än beklaga, säger Jahnsson.

Ett teknikutrymme i simhallens källare fattade eld den 24 augusti. Röken spred sig också till själva simhallen som evakuerades. Simhallen har hållit stängt sedan olyckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen