Hoppa till huvudinnehåll

Högsta domstolen: Duo som utnyttjade berusad man frias

Högsta domstolens byggnad i Helsingfors
Högsta domstolen friade under tisdagen en man och en kvinna som tidigare dömts för att ha utnyttjat en berusad man ekonomiskt. Högsta domstolens byggnad i Helsingfors Bild: YLE/Eva-Maria Koskinen högsta domstolen

Mannen och kvinnan dömdes i tingsrätten och i hovrätten för grovt ocker, men frias nu helt av Högsta domstolen.

I juni 2011 utnyttjade en man och en kvinna en berusad man genom att få honom att använda omkring 8 500 euro, varav duon använde över 8 000 euro för sina egna ändamål.

Mannen som utnyttjades hade aldrig träffat mannen och kvinnan förut. De träffades på en restaurang i Mosabacka i Helsingfors och duon tog med den berusade mannen i sin bil.

Under tre till fyra dagar fick de, enligt domen, mannen att ge dem sina pengar och betala för dem i restauranger och affärer. Mannen hade också löst ut kvinnans smycken från en pantbank genom att betala lösen på nästan 3 000 euro.

Samtidigt hade mannen försetts med rikliga mängder alkohol för att hans omdömesförmåga skulle vara nedsatt. Mannen hade också övernattat hos duon.

Mannen som utnyttjades har en pension på omkring 2 000 euro i månaden.

HD: Kriterierna för ocker uppfylldes inte

Helsingfors tingsrätt dömde 2013 kvinnan till 10 månaders fängelse för grovt ocker medan mannen fick en villkorlig dom på 9 månader. Hovrätten höll fast vid domen i fjol.

Högsta domstolen friar nu mannen och kvinnan helt i en prejudicerande dom som gavs på tisdagen.

Grovt ocker är ett brott som innebär att man eftersträvar avsevärd vinning genom att på ett hänsynslöst sätt utnyttja en persons svaga ställning.

Enligt Högsta domstolen uppfyller det ekonomiska utnyttjandet av den berusade mannen kännetecknen för ocker. Däremot krävs att personen som utnyttjas får någonting tillbaka för att kriterierna för ocker ska uppfyllas. Det har mannen ändå inte fått.

Till exempel ses SMS-lån med oskäligt hög ränta som ocker. Ett annat exempel är ocker i arbetslivet som innebär att en person inte får tillräckligt med lön för utfört jobb.

Dömdes bara till ersättningar

Den berusade mannen fick ingenting tillbaka för att betala för mannen och kvinnan. Enligt Högsta domstolen kan sällskap och nöjen inte ses som ersättning för de betalningar mannen gjorde.

Duon som utnyttjade den berusade mannen frias därför från åtalet om grovt ocker. De behöver inte heller ersätta mannen för summan på över 8 000 euro.

Däremot döms kvinnan till ersättning på 3 000 euro för de smycken som löstes ut. Mannen döms i sin tur till en ersättning på 79 euro, vilket motsvarar kostnader för ett par byxor som den berusade mannen köpt.

På båda summorna tillkommer ränta.