Hoppa till huvudinnehåll

Kuppmakarna i Burkino Faso ser ut att ge upp

Ouagadougou den 17 september 2015 under en demonstration mot kuppmakarna.
Ouagadougou den 17 september 2015 under en demonstration mot kuppmakarna. Ouagadougou den 17 september 2015 under en demonstration mot kuppmakarna. Bild: EPA/AHMED YEMPABOU ouagadougou

Armésoldater har tågat in i västafrikanska Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou och kuppgeneralen har lovat att överlämna makten till en övergångsregering.

Sent på måndag kväll tågade armésoldater in i Ouagadougou utan att möta väpnat motstånd. Enligt arméledningen förs nu förhandlingar med kuppmakarna om villkoren för att de ska lägga ner sina vapen.

Kuppgeneralen Gilbert Diendéré har lovat att överlämna makten till en övergångsregering och till och med bett om ursäkt. En del bedömare varnar ändå för att risken för blodbad inte är helt över, eftersom Diedérés 1 200 man starka presidentgarde är välbeväpnat.

Kuppmakarna saknade stöd

Det republikanska presidentgardet (RSP) som iscensatte förra veckans statskupp i Burkina Faso stöder landets förre president Blaise Compaoré. Compaoré ledde landet i 27 år, men störtades från makten för ett år sedan efter ett stort folkligt uppror.

Efter att Compaoré störtats tillsattes - med hjälp av internationell medling - ett övergångsstyre och det var meningen att det skulle hållas demokratiska val i landet den 11 oktober. Då det stod klart att Compaorés viktigaste anhängare inte skulle få ställa upp i valet började presidentgardet planera sin statskupp.

Förra veckans kupp saknade ändå stöd hos största delen av civilbefolkningen och armén. Dessutom fördömdes den av det internationella samfundet.

Ännu på måndagen uppmanade Frankrikes president Francois Hollande kuppmakarna att kapitulera. Hollande meddelade också att Frankrike avbryter allt ekonomiskt och militärt stöd till landet tills övergångsregeringen återinstallerats.

Läget fortfarande osäkert

Den västafrikanska ekonomiska unionen ECOWAS har under de senaste dagarna försökt medla i konflikten.

ECOWAS har presenterat en plan där kuppmakarna skulle utlovas amnesti och där också anhängare till Compaoré skulle få ställa upp i val som skulle hållas redan i november. Planen har väckt hård kritik bland både politiker och vanliga burkinier som vill se ett slut på presidentgardet och kräver att kuppmakarna ska ställas inför rätta.

Ett tiotal människor har dödats och ett hundratal skadats i sammandrabbningar efter förra veckans statskupp. Nu lovar armén att skydda kuppmakarna och deras familjer förutsatt att de lägger ner sina vapen. Om presidentgardet går med på arméns krav så kan Burkina Faso undvika ytterligare blodspillan.

Läs också