Hoppa till huvudinnehåll

Liknande hatretorik i finska och svenska politiska bloggar

Dator och händer som skriver.
Bloggen skapar en känsla av gemenskap. Dator och händer som skriver. Bild: Yle/Andy Ödman chatt

Finska såväl som svenska högerpopulistiska politiker använder bloggen på liknande sätt för att sprida hatretorik och skapa en känsla av gemenskap. Det visar en färsk undersökning från Helsingfors universitet.

Det är typiskt att man väldigt svartvitt delar in folk i “vi” och “dem” där man kategoriserar sig själv som den vanliga finländaren eller svensken.― Katarina Petterson, doktorand

I undersökningen framgår det att bloggen utgör en idealisk plattform för att skapa en känsla av gemenskap. Den tillåter skribenten att iklä sig rollen som folkets, den så kallade “vanliga” invånarens, försvarare.

Skapar en känsla av gemenskap

Skribenten kan enkelt anta en martyrroll genom att beskylla politiska motståndare för svartmåleri och på så sätt framställa dem som förrädare.

- Det är typiskt att man väldigt svartvitt delar in folk i “vi” och “dem” där man kategoriserar sig själv som den vanliga finländaren eller svensken. Typiskt är även att man talar direkt till läsaren och på så sätt skapar en känsla av gemenskap, berättar doktorand Katarina Petterson som gjort undersökningen tillsammans med forskardoktor Inari Sakki.

De har undersökt bloggar av medlemmar i Sannfinländarna och Sverigedemokraterna under tidsperioden 2008-2013. Inläggen behandlade invandring, mångkulturalism eller islam.

- Vi valde den tidsperioden för att kunna granska inlägg från tiden innan partiernas genombrott och efter, säger Petterson.

Lätt att inte ta ansvar

Undersökningen visar också att det är vanligt att sprida länkar, videor och bilder för att göra budskapet mer övertygande utan att skribenten själv behöver ta ansvar för materialet.

- Det är frågan om känsliga ämnen för politiker för att de inte vill framstå som rasister eller fördomsfulla. Därför är det väldigt effektivt att endast dela länkar och visuellt material. Då får läsaren dra sina egna slutsatser på basen av materialet de delar, förklarar Petterson.

Lika i Sverige och Finland

Petterson säger att det var överraskande hur lika den invandringsfientliga retoriken ser ut i länderna trots att invandrarnas antal i Sverige är mångdubbelt större än i Finland.

- Vi hade väntat oss att de skulle vara väldigt olika. Skillnaden låg främst i de specifika argumenten. I Sverige talar man om att invandringen som ett aktuellt hot medan man i Finland målar upp skräckscenarier inför framtiden, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes