Hoppa till huvudinnehåll

Mysteriebåten bärgas så snart som möjligt

Radarbild
Ekolodsbild av ryssjan och segelbåten på havsbotten. Radarbild Bild: Rajavartiolaitos vra

Den båt som har dragit med sig en ryssja ner i djupet utanför Boistö i Lovisa ska förhoppningsvis upp ur vattnet redan den här veckan. Om det lyckas kan många frågor få sina svar. I väntan på det går Mikael Lindholm miste om stora pengar.

Den stulna segelbåten ligger utanpå Mikael Lindholms ryssja, vilket betyder att Lindholm inte kan använda ryssjan.

Ryssjan och båten har legat på havsbottnen i över en och en halv vecka nu. Varje dag som går är en ekonomisk förlust för Lindholm, som beskriver den här specifika ryssjan i goda ordalag.

- Det är min bästa sikfälla. Jag kollade lite statistik för den, jag får upp i medeltal ungefär 40 kilo ädelfisk per dygn med den.

Det är inte bara själva fisken som ger fiskaren inkomster, Lindholm är också besviken över att han går miste om sikrommen. Den brukar vara en storsäljare till julen.

Det är nu som siktiden är som bäst och den tiden är så fruktansvärt kort. Det är max tre veckor kvar.― Mikael Lindholm

- Den är jävligt värdefull den där sikrommen.

Sammanlagt räknar Lindholm med att han går miste om minst 250 euro inkomster per dag så länge ryssjan ligger på havsbottnen.

Mycket osäkerhet råder

Lindholm vill naturligtvis ha upp ryssjan så snabbt som möjligt. Han har varit i kontakt med polisen och försäkringsbolaget under måndag förmiddag och han tycker att ärendet går framåt i rask takt nu.

- Jag fick en sådan uppfattning att båten som ligger på ryssjan ska bärgas den här veckan om det är möjligt. Men det måste ju vara lugnt väder om det ska lyckas och det får inte blåsa, säger Lindholm om det något osäkra läget.

Mer osäkerhet gäller själva ryssjan. Det finns inga garantier för att den är hel eller att den ska gå att reparera om den är trasig. Ingen vet hur stor skada båten har gjort innan ryssjan fås upp ur vattnet.

fiskare med ryssja
Arkivbild av Mikael Lindholm med sin ryssja. fiskare med ryssja Bild: Yle/Mikael Kokkola pontonryssja

- Jag tror nog att ryssjan har gått sönder, men hur söndrig den är vet jag ju inte. Dessutom kommer det här lyftskedet. Då finns det en risk att den går ännu mer sönder.

Än så länge är det mycket osäkert om det går att få några ersättningar för reparationer och uteblivna inkomster.

”Det är nu som siktiden är som bäst”

För Lindholm är det viktigt att få upp ryssjan så snart som möjligt. Då har han en möjlighet att se över den och reparera den om det går och om det behövs.

- Jag hoppas att det inte är så stora skador att det inte går att lappa den.

Om ryssjan ännu går att använda så hyser Lindholm förhoppningar om att ännu kunna få en hyfsad höstfångst.

- Det är nu som siktiden är som bäst och den tiden är så fruktansvärt kort. Det är max tre veckor kvar, sedan ska ryssjorna upp ur vattnet.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland