Hoppa till huvudinnehåll

Nordic Noir erövrar världen

Nordic Noir
Nordic Noir Bild: SVT nordic noir

De skandinaviska deckarromanerna har gjort succé världen över och fenomenet har spridit sig till tv-rutan. Skandinaviska dramaproduktioner har blivit stilbildande internationellt och serier som Bron, Brottet, Wallander och Millennium-triologin har trollbundit tittare världen över.

Framgångarna har ofta förklarats med ett omsorgsfullt manusarbete och skickligt hantverk. Men den stora frågan kvarstår. Vad är det den internationella publiken fastnar för i berättelserna? Vad är det som fängslar i de mörka och öppna miljöerna, där mer eller mindre trasiga karaktärer löser grova brott?

I dokumentären Nordic noir ser vi på genomslagskraften hos serierna och funderar kring hur berättelserna och karaktärerna blivit ambassadörer för hela den Skandinaviska kulturen. Dramaseriernas framgångar syns också i de remakes som nu börjat produceras, främst som en följd av populariteten i den engelsktalande världen.

I dokumentären medverkar bland andra Sofia Helin och Kim Bodnia som har huvudrollerna i Bron samt Krister Henriksson som spelat Kurt Wallander i en lång rad filmer. Vi träffar också Sofie Gråbølsom spelade huvudrollen i Brottet, Steven van Zandt från Lilyhammer samt manusförfattaren Hans Rosenfeldt.


Orginaltitel: Nordic noir (Sverige 2014)
Repris från 2015
30 dagar på Arenan

En dokumentär av Lars Hogéus.

Mer från programmet

Läs också