Hoppa till huvudinnehåll

Taket på Sundom daghem ger energi

Nya solpaneler på Sundom daghem
Nya solpaneler på Sundom daghem Bild: ABB/MIKKO LEHTIMAKI OY sundom

Det nyaste tillskottet i pilotprojektet Sundom Smart Grid är 130 nyinstallerade solpaneler på taket vid Sundom daghem.

De nya solpanelerna kommer att producera ungefär 14 procent av daghemmets årliga förbrukning. Det betyder ungefär 28 000 kilowattstimmar, vilket motsvarar ungefär årsförbrukningen för två små eluppvärmda egnahemshus.

- Under vintermånaderna blir det nästan ingen produktion, men däremot under sommaren kommer solpanelerna att närma sig toppeffekt. Då kommer det att produceras mera el än vad fastigheten förbrukar, Dick Kronman, chef för affärsutveckling på ABB.

Det innebär att man kan sälja överloppsenergi till Vasa elektriska, fortsätter Kronman.

Dick Kronman framför elmätaren i Sundom Skola
Dick Kronman framför den nya elmätaren vid Sundom skola Dick Kronman framför elmätaren i Sundom Skola Bild: YLE dick kronman

Anvia lagrar data

Anvia kommer att lagra data som elnätet producerar. Vasa universitet kommer att analysera den insamlade data och ABB kommer att använda infon för produktutveckling.

ABB väljer att satsa på solpaneler eftersom enligt framtidsprognoser kommer naturliga och förnybara energikällor bli mera dominerade.

- I de flesta världsdelar pratar man om en framtidsprognos där tre fjärdedelar eller åtminstone hälften av den förnybara energin kommer att bestå av energi från sol och vind, säger Kronman.

Pedagogisk verksamhet

Anvia har installerat en elmätare vid Sundom skola och daghems gemensamma utrymmen. Tanken är att barnen ska kunna följa med mätaren och få en bättre förståelse för hur energi fungerar och mera kunskap om hållbar utveckling.

- Ett exempel på hur elmätaren kan användas i undervisningen är att man låter eleverna tända och släcka lamporna i gymnastiksalen och konkret se förändringarna på mätaren, säger Jari Nikko, utvecklingschef vid Anvia.

Skoldirektör Birgitta Höglund i Vasa planerar för mindre grupper i undervisningen.
Birgitta Höglund säger att solpanelerna kommer att användas i undervisningen Skoldirektör Birgitta Höglund i Vasa planerar för mindre grupper i undervisningen. Bild: YLE/Agneta Glad birgitta höglund

Vasas skoldirektör Birgitta Höglund säger att det i den nya läroplanen, som tas i bruk 2016, är det större fokus på hållbarutveckling. Hon tror att solpanelerna och elmätaren kommer att användas effektivt i undervisningen.

- När Sundom skola renoverades sa man i ett av talen att Sundom lärcenter och skola är en skola mitt i byn. Det betyder att kunskapen ska sprida sig vidare. Förhoppningen är att kunskapen om hållbarutveckling och energi kommer att sprida sig till hemmen, säger Höglund.