Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsmarknaden: FFC inte med på snabbförslag

Lauri Lyly
Lauri Lyly Bild: Yle lauri lyly

Finlands fackförbunds centralorganisation FFC är antagligen inte med på något förslag till överenskommelse på arbetsmarknaden på kort sikt. Det säger FFC:s ordförande Lauri Lyly.

Statsminister Juha Sipilä från Centern har gett arbetsmarknadsparterna tid till måndag klockan 16 att komma med ett alternativ till regeringens åtgärder för att förbättra Finlands konkurrenskraft, men FFC vill inte hålla sig till den tidtabellen.

- Regeringen ger sina lagförslag enligt egen tidtabell och förhoppningsvis fortsätter arbetsmarknadsparterna därefter förhandla sinsemellan, säger Lyly.

FFC:s styrelse möts på torsdag och efter det mötet kommer organisationen att offentliggöra sitt förslag, som innehåller en mer långsiktig lösning.

Löneuppgörelse för flera år

FFC vill inte bara förhandla om försämringar i löntagarnas arbetsvillkor, utan också om en löneuppgörelse för år 2017 och 2018.

Vidare vill FFC veta vad regeringen har för planer för arbetslöshetsskyddet och vad planerna på ökade lokala tillämpningar i praktiken betyder.

- Jag tror att finländarna är mer redo för låga löneförhöjningar än för nedskärningar.

Lyly hoppas att regeringen ska vara redo att dra tillbaka sina lagförslag om arbetsmarknadsorganisationerna kommer överens inom oktober månad.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes