Hoppa till huvudinnehåll

Dålig sommar för igelkottarna

Igelkott
Igelkott Bild: Ulla Malminen/Yle insektätare

Den gångna sommaren var dålig för igelkottarna. Igelkotten är insektätare och den kalla sommaren gjorde det svårare att hitta föda. Kylan ledde också till att det var svårare för ungarna att klara sig i naturen, säger djurskyddsövervakaren och experten på vilda djur, Sari Valtanen.

Den här sommaren har också parasiter plågat de taggiga små djuren.

Valtanen påpekar att den som hittar en igelkott som är i dålig kondition snarast möjligt ska föra den till sakkunniga för vård.

Allra först gäller ändå första hjälpen. Man kan lyfta in igelkotten i en pafflåda där den till exempel kan ligga på en handduk. Bredvid kan man lägga en värmeflaska som läggs in i en strumpa.

- Små avsvimmade igelkottar lider i allmänhet av hypotermi, säger Valtanen.

Hund- eller kattmat - ingen mjölk!

Då den vaknar upp kan man erbjuda den mat. Efter det lönar det sig att ta kontakt med någon djurskyddsförening där man kan få råd, också om vart den lilla patienten kan föras.

Igelkotten behöver mycket mat.

En igelkott på ett halvt kilo kan äta några hundra gram per dag. Mjölk får inte ges under några omständigheter eftersom igelkotten dricker vatten.

Om den är i dåligt skick kan man ge honungs- eller sockervatten så att blodsockret går upp. Burkmat för katter eller hundar passar bäst som föda.

För att klara övervintringen måste igelkotten väga minst 800 gram. Man kan gärna bygga bon som kan fungera som ide. Det bör ha jordbotten och det är viktigt att det inte kommer in vatten. Boet kan fodras med torrt hö eller torra löv.

Ursprunglig artikel: Arto Loukasmäki/Yle Kainuu

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes