Hoppa till huvudinnehåll

Egypten frigav journalister

Bild: YLE al-jazeera

Egyptens president Mohamed Fahmy har benådat två av nyhetsbyrå AL Jazeeras journalister, berättar persidentens kansli och egyptiska medier.

Sammanlagt benådade al-Sisi hundra fångar bland dem två kvinnliga aktivister, Sana Seif och Yara Sallam.

Al Jazeeras journalister, kanadensaren Momahed Fahmy och egyptiern Baher Mohamed dömdes förra månaden till tre års fängelse för felaktig och partisk nyhetsförmedling som påstods stöda det muslimska brödraskapet som är förbjudet i Egypten.

Också australiern Peter Greste dömdes men han har utvisats ur landet.

De tre journalisterna fängslades i Kairo i december 2013 då den egyptiska regeringen kväste den avsatte presidenten Muhammed Mursis Muslimska brödraskap. Al Jazeera är en qatarisk nyhetsbyrå som har stött Muslimska brödraskapet.