Hoppa till huvudinnehåll

Han varnar för sexrobotarna

Erik Billing
Erik Billing är en av forskarna bakom Campaign against sexrobots. Han tror att de kan påbverka vår kvinnosyn. Erik Billing Bild: Erik Billing erik billing

Just nu pågår en kampanj som varnar oss för sexrobotar. Varför det? Sexrobotar låter ju som en ganska fantastisk uppfinning.

Erik Billing är forskare och biträdande lektor inom informationsteknik på Skövde universitet. Han är också en av dem som står bakom kampanjen mot sexrobotar. Syftet är att väcka en diskussion om det är okej att framställa människoliknande robotar som alltid är redo för sex? Erik anser nämligen att robotarna kan påverka empatin vi känner gentemot andra människor.

Sexrobotar

  • Sexrobotar har funnits länge på marknaden. Det är människoliknande robotar som du kan köpa hem för ungefär 900 euro.
  • Det finns också manliga sexrobotar, men det är främst den kvinnliga versionen som kampanjen tar fasta på.
  • Här ser du sexroboten som forskarna driver kampanj mot.

- Vi påverkas av allt. Om man å ena sidan anstränger sig väldigt mycket för att de här sexrobotarna ska se ut som kvinnor och samtidigt inte i någon större utsträckning tar hänsyn till någon annan funktionalitet än att de ska gå att ha sex med, påverkar det naturligtvis kvinnosynen, säger Erik.

Med andra funktionaliteter menar Erik till exempel robotens mun, som inte alls är gjord för att tala med, utan något helt annat.

Underskattar människan

Problemet är likheten med kvinnokroppar. Vi köper en kompanjon och inte en robot, vi ser inte på roboten som en sexleksak, utan något annat. Sexleksaken kan till och med säga ”Jag älskar dig”.

Kampanjen har ändå fått kritik för att vara ganska enkelspårig. Underskattar vi inte människan om vi tror att vi förlorar empatin bara för att vi har lite sex med en robot? Ja, Erik håller med.

- Vi hävdar inte att en kille blir mer benägen att gå ut och köpa sex bara för att han använder en sådan här robot. Det vi hävdar är på ett större plan, att det är ytterligare en mekanism som bidrar till en objektifiering.

Bättre med robot än prostitution?

En kan ändå tycka att en robot är bättre än prostitution. Om vi börjar använda robotar i stället för människor för att tillfredsställa sexlusten borde väl prostitutionen ta slut, eller?

- Det bygger på ett antagande om att män har ett visst sexuellt behov som man måste uppfylla på ett eller annat sätt, och att om man inte får det från en verklig kvinna så kan man antingen utöva det på en robot eller så går man och köper det från en prostituerad.

Erik berättar att tillgången på olika sexleksaker ökat kraftigt under de senaste 15 – 20 åren och likaså prostitutionen.

- I många länder där det är lagligt med prostitution har den också ökat ganska kraftigt och det finns egentligen inget som tyder på att ytterligare en sexleksak skulle minska problemen med prostitution eller trafficking.

Ska se ut som en robot

Erik säger att den perfekta sexroboten ska se ut precis som vad det är – en robot.

c-3p0 och r2-d2
Vad sägs om en sväng i sänghalmen med någon av de här två? c-3p0 och r2-d2 Bild: CC c-3p0

- Jag skulle föredra att ta bort kontexten med människokroppen. Tar du bort till exempel könet på den, då försvinner en del i vår kritik. Varför inte presentera det här som den sexleksak det faktiskt är? Den kan ge en utmärkt sexuell stimulering i alla fall.

En sexrobot utformad som exempelvis R2-D2 skulle alltså passa Erik bättre i smaken. Ser roboten inte ut som en kvinna påverkar den heller inte vår kvinnosyn. Då är den bara en sexleksak.

- Om man nu vill bygga in sociala aspekter så undersök vilka effekter det kan få på samhället innan de marknadsförs, säger Erik.

Det viktigaste är att vi vet om att vi har sex med en maskin och inte en människa.

Skulle du kunna tänka dig att ha sex med en människoliknande robot? Eller kanske du föredrar R2-D2?