Hoppa till huvudinnehåll

Hon har svårt att räcka till för alla

Skolgångsbiträde Denise Lönnroth hjälper till med matematikuppgifter
Skolgångsbiträde Denise Lönnroth hjälper till med matematikuppgifter Bild: Yle/Lone Widestam skolgångshandledare

Skolgångshandledare Denise Lönnroth säger sig ha svårt att räcka till för alla elever som behöver hjälp. Hon jobbar i en klass i Kvarnbackens skola i Borgå där hon från och med i höst är den enda handledaren, i våras var de två.

- Jag har inte jobbat så här hårt på femton år, säger Denise Lönnroth.

Kvarnbackens skola är den svenskspråkiga Borgåskola där behovet av handledare är störst. Det är Kvarnbackens skola som undervisar Borgåbarn med specialbehov.

Upprörda känslor i våras

Oron var stor i skolan i våras då förslaget löd att skolan skulle klara sig med 19 handledare under hösten då antalet handledare var 25 i våras. Genom att ordna om resurserna med andra skolor kunde antalet handledare ökas till 21.

Skolgångsbiträde hjälper till i klassen
Skolgångsbiträde hjälper till i klassen Bild: Yle/Lone Widestam skolgångshandledare

- Jag var rädd för att det skulle bli värre än det sist och slutligen blev. Nu har vi just och just täckt behoven, säger rektor Anne Smolander.

Både hon och Denise Lönnroth säger att det är klart att det märks att det finns färre vuxna i skolan. Det finns en handledare färre per klass. Tidigare var de två och nu är de bara en.

Hinner inte hjälpa alla

Skolgångshandledare Denise Lönnroth säger att hon nog räcker till för att hjälpa en elev eller två, men då det blir tre eller fyra som behöver hjälp samtidigt så blir det en omöjlighet. Hon måste prioritera.

- Det är en klass där det behövs mycket hjälp, säger hon.

Klassen har 26 elever. Flera av de här barnen har en individuell undervisningsplan och behöver konstant hjälp.

Skolgångshandledare Denise Lönnroth hjälper till med matematikuppgifterna
Skolgångshandledare Denise Lönnroth hjälper till med matematikuppgifterna Bild: Yle/Lone Widestam skolgångshandledare

- Arbetsbelastningen på handledarna är större och inte kan vi ju säga att eleverna får lika mycket hjälp som tidigare, säger rektor Anne Smolander.

Föräldrar ovetande om vardagen i skolan

Många föräldrar var oroade över situationen i våras, bland dem fanns ordförande för Hem och Skola vid Kvarnbackens skola Annica Åhman. I hennes dotters klass krympte antalet handledare från två till en.

Hur hösten har gått i klassen kan inte Annica Åhman säga så mycket om. Dottern berättar mycket litet hemma om det som sker i skolan.

- . Som förälder är det svårt att veta mycket om vardagen i skolan då man inte är på plats där, säger hon.

Självkänslan viktig

De elever som har mest behov av hjälp får det också nu, säger rektor Anne Smolander. Hon är mest oroad för elever som behöver hjälp, men som inte är de mest krävande.

- De får nu mindre hjälp, säger hon.

Rektor Smolander är inte i första hand oroad för att elevernas vitsord rasar. Det som hon är mera bekymrad för att deras självkänsla får en törn, att dt påverkar deras syn på sitt eget kunnande och sina möjligheter att lära sig.

Sparkrav bakom beslutet

Borgå minskade på antalet skolgångshandledare i höst. Bakom beslutet låg behovet att spara pengar.

Kvarnbackens skola i Borgå
Kvarnbacken skola Kvarnbackens skola i Borgå Bild: Yle/Mimmi Johansson kvarnbackens skola

Borgå stramade till kriterierna för när en elev behöver handledare. I budgeten för år 2015 fanns det reserverat pengar för tio handledare färre än i fjol.

Utbildningsdirektören i Borgå Rikard Lindström säger att det är klart att det inte går att hålla samma kvalitet i undervisningen då antalet vuxna i skolan minskar.

- Det är klart att det märks någonstans, det faktumet kan inte gömmas undan, säger han.

Läs också