Hoppa till huvudinnehåll

Man blir aldrig för gammal för minikjol

Aira Samulin
Aira Samulin. Aira Samulin Bild: Yle/Parad Media efter nio

60-talet innebar en revolution på modets, dansens och musikens område.

Det säger företagaren Aira Samulin, idag 88 år och fortfarande aktiv i de här branscherna.

– Jag var då i 30-årsåldern och hade tävlingsdansat i tjugo år redan. Men när discomusiken kom på 60-talet blev jag fruktansvärt biten. Nu fick flickorna dansa utan att vänta på att bli uppbjudna!

Föregångare i dansbranschen

Den nya musiken kändes helt rätt för Aira Samulin. Vid den tiden ägde hon Helsingfors största modehus och hade nyligen grundat dans- och modellskolan Rytmikkäät Mannekiinit, som förenade mode och dans på ett helt nytt sätt. Aira minns hur köerna slingrade sig ända till Sokos varuhus när hennes mannekänger hade slutsålda shower på Finlandiahuset.

Aira reste mycket i USA och tog med sig nya danser hem till Finland. Ibland möttes hon vid flygplatsen av Rundradions bil och kördes raka vägen till studion, där hon fick förevisa allt det nya hon lärt sig.

För gammal för minikjol

På 60-talet började kjolarnas längd också i Finland krypa upp en bra bit ovanför knäna.

– Jag ansågs vara alldeles för gammal för att gå i minikjol, säger Aira Samulin. Men jag har alltid njutit av att testa gränser och överskrida dem.

Minikjol bär hon med stolthet ännu idag, med ett drygt år kvar till sin 90-årsdag, och blir fortfarande förbannad på onödiga regler och förutfattade meningar.

Ensamförsörjare till specialbarn

fotografi med pirjo och aira samulin
Pirjo och Aira Samulin. fotografi med pirjo och aira samulin Bild: Aira Samulin pirjo samulin

Vid sidan av den raketkarriär som gjorde Aira Samulin till rikskändis kämpade hon med livet som ensamstående mamma. Hon hade gift sig som 19-åring med dansaren Helge Samulin, som fick mentala problem, blev alkoholiserad och våldsam. Efter att ha blivit misshandlad av sin man under 16 års tid vågade Aira Samulin skilja sig. Men det svåraste låg ännu framför henne: Att ensam ta hand om dottern Pirjo, som insjuknade i svår schizofreni i tonåren.

– Jag måste ta lån för att ha råd med hennes vård. Och på den tiden var det alltid modern som beskylldes om ett barn insjuknade. Jag beskyllde också mig själv, säger Aira Samulin.

Otroligt liv

Den bild som Aira Samulin målar upp av 60-talets Finland är rik på kontraster. Å ena sidan fanns det en stor glädje i allt det nya, å andra sidan levde gamla fördomar och vanor kvar.

Själv hade hon i sitt unga liv redan varit med om mer än de flesta är med om under en livstid. Som tonåring flydde hon undan krigets Karelen tillsammans med en mamma med grav förlossningsdepression och en nyfödd lillasyster. Hon förlorade sin far i kriget och upplevde hur Helsingfors bombades.

När hon ser i backspegeln undrar Aira Samulin hur hon alls överlevde.

– Jag tror på dansens helande kraft. Och så jobbade jag stenhårt.

Efter Nio om 1960-talet, 24 september 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem