Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska vi fira mörkret

Bild på månen.
Bild på månen. Bild: Yle / Rolf Granqvist mörkt

Det är dags för höstdagjämningen. Om några dagar kommer natten att vara längre än dagen. Men istället för att klaga kan vi fundera på roliga saker man kan göra i mörkret.

Det är många som inte gillar vintern på grund av att det är mörkt. Att i värsta fall ha dagsljus bara några få timmar om dygnet är ju helt galet. När du vaknar upp klockan åtta på en måndag och det fortfarande är mörkt ute, är det bara en fråga du vill ställa åt världen. Varför bor människor i Norden?

Men istället för att klaga på allt detta kan vi vara glada över en hel del grejer som är roligare att göra när solen har gått ner. Här har du några av dem.

Ha sex

En man kysser en kvinna, svartvit
En man kysser en kvinna, svartvit sex

Vi kan börja med det mest vanliga. Du kan erkänna att sex var det första du tänkte på.

Av någon anledning så brukar människor släcka ljuset innan romantiska stunder i sängen. Nu när det ändå kommer att vara mörkt hela tiden kan du passa på att göra livet spännande genom att ha mer sex. Lite action i lakanen kan också vara bra för att kämpa mot kyla. Kom bara ihåg att använda skydd!

Framkalla foton

Bild på torkande fotografier.
Bild på torkande fotografier. Bild: Creative Common/*Nom & Malc fotografier

Nu kan du bli konstnären som du alltid velat vara. Köp en gammal filmkamera och fotografera allt som händer i ditt liv. Sen kan du framkalla dina foton i mörkret.

Det absolut bästa med den här idén är att du kan köpa ett fotoalbum. På grund av sociala medier har du inte gjort det här på jättelänge. Om du är helt ärlig kommer du aldrig att spara dina Instagramfoton, och i framtiden kommer de bara att försvinna. Visst skulle det vara kul att spara någonting åt kommande generationer?

Testa din nattkikare

Bild på bildförstärkare.
Bild på bildförstärkare. Bild: Creative Common/ Ryan Blanding bildförstärkare

Night vision goggles, eller nattkikare som de heter på svenska, kan verkligen göra den kommande vintern spännande.

Du kan försöka städa i mörkret med dem. Du kan spara pengar genom att inte alls tända lampan när du är hemma. Du kan springa i skogen när det är helt mörkt. Sex med nattkikare, hur skulle det låta? Möjligheterna är oändliga.

Ät middag i mörkret

Bild på ett middagsbord.
Bild på ett middagsbord. Bild: Creative Common/ Alessandro Silipo middagsbord

Det är väldigt trendigt att äta middag i mörkret. Restauranger runt om i världen ordnar middagar där du inte ser det du äter. Istället ska du med hjälp av dina andra sinnen få den maximala matupplevelsen.

Nu kan du spara ännu mer pengar och ha middagen i mörkret hemma hos dig. Bjud in dina vänner. Släck lampan och bli på nytt kär i makaronilåda eller kåldolmar.

Spionera på dina grannar

Bild på en trappuppgång med en människa.
Bild på en trappuppgång med en människa. Bild: Creative Commons/Night Heron trappuppgång

Har du för en längre tid varit intresserad av vad dina grannar gör? Du vill veta vart den irriterade tanten från 5 B åker varje kväll klockan nio. Vad slänger den söta killen som bor på tredje våningen i skräpet? Hur många katter har egentligen herr Sundblom?

Nu blir det så mycket lättare att smyga omkring i trappuppgången och ta reda på allt det du vill veta om dina grannar.

Ps. Din nattkikare är riktigt behändig när du leker spion.

Spela anden i glaset

Bild på människor som spelar anden i glaset.
Bild på människor som spelar anden i glaset. Bild: Creative Common/Emily Mucha anden i glaset

Mörkret är perfekt för att kontakta andar. Finns det någon som du alltid velat prata med, men som tyvärr redan är död? Ingen fara, du har hela vintern på dig att försöka kontakta hen.

Du kan försöka nå dina släktingar eller en historisk figur. Ha en liten pratstund med Napoleon eller Tove Jansson. Varför inte sjunga en duett med Tupac?

Det finns många andra grejer som du också kan göra. Allt från att titta på stjärnorna till att berätta spökhistorier. Vad tycker du att göra i mörkret?

Nyligen publicerat - X3M