Hoppa till huvudinnehåll

Tröskeln för att tala finska måste göras låg

Språkläraren Liisa Lavón har undervisat elever av 13 olika nationaiteter
Språkläraren Liisa Lavón har undervisat elever av 13 olika nationaiteter. Språkläraren Liisa Lavón har undervisat elever av 13 olika nationaiteter Bild: Yle/Nilla Hansson liisa lavón

För anpassning till det finländska samhället behöver utlänningar också tips i vardagen och kulturkännedom.

Man måste göra tröskeln låg för utlänningar som flyttar hit och vill lära sig finska. Informationen om vardagliga saker och finländsk kultur är a och o för anpassning till det nya landet.

Liisa Lavón har ett långt språkliv bakom sig och är fortfarande aktiv. Hon har arbetat i lågstadier, högstadier, gymnasier och på den finska handelshögskolan. På båda språken. Idag undervisar hon enbart vuxna elever och njuter mycket av det.

Hennes språk är engelska och finska. Förklaringen till att hon talar en så flytande svenska är studierna vid Åbo akademi och den finlandssvenska mannen, Reijo Lavón. Men det gemensamma språket, kärlekens språk, som hon kallar det, är finska.

Det finns många sätt att säga samma sak

Liisa Lavón undervisar många utlänningar. Och för dem försöker hon göra tröskeln låg genom att säga att det finns många olika sätt att säga saker på, på finska, och alla är de lika rätta. I hennes undervisning ingår också information om olika saker i den finländska vardagen och kulturen. Allt för att göra deras anpassning till det nya landet lite lättare. Och hon har själv lärt sig nya saker om elevernas kultur.

Lavón har undervisat elever med 13 olika nationaliteter och språk. Hon vet vilka ord som kan vara svåra att uttala för en kinesisk elev och hon vet vad britter har problem med att höra. Hon vet också att finlandssvenskar mest av allt gör objektsfel på finska. Partitivet är inte så lätt.

Liisa Lavóns undervisningspalett har många färger. Hon undervisar inte bara språk utan också i förhandlingsförmåga och uppträdande. Ibland är det så roligt att hon funderar på om det faktiskt är ett jobb som hon får betalt för. Och det är det.


Läs också