Hoppa till huvudinnehåll

Två finländare misstänkta i FN-steel härva

FN-steel våren 2014
FN-steel våren 2014 Bild: Yle/Monica Forssell fn-steel

Två finländare och två holländare misstänks för grov oredlighet som gäldenär och grovt bedrägeri i samband med stålbolaget FN-steels konkurs för tre år sedan.

Brottsmisstankarna handlar dels om att produkter som funnits i FN-steels lager flyttats över till andra bolag inom det holländska moderbolaget trots att de här bolagen sedan tidigare stod i skuld till FN-steel, och dels om att finansiärer fått felaktig information om det skuldsatta stålbolaget.

Elva personer var ursprungligen inblandade i förundersökningen men för sju personers del har polisen kommit till att det inte finns skäl att misstänka brott.

Förundersökningsmaterialet är digert och omfattar nästan 5000 sidor och vid åklagarämbetet i Västra Finland har man jobbat med materialet sedan april.

Åtalsprövningen torde bli klar före årsskiftet.

Inga pengar har ännu betalats ut

Sammanlagt har FN-steels konkursbo över 90 miljoner i skulder men hittills har ännu inga utbetalningar gjorts till fordringsägarna.

Enligt konkurslagstiftningen prioriteras de som har pant eller inteckningar då egendom och pengar fördelas.

I det här fallet är det i första hand koncernen Paul Wurth, med fordringar på 8 miljoner euro, som tack vare fastighetspantsättning får ut sin del. Men också Sulzer Pumps, Nordea Rahoitus, Neste och exempelvis Österströms Logistics har panträtt i egendomen till den del som gäller lösöre.

För Paul Wurths del var man tidigare nära en överenskommelse om hur mycket pengar konkursboet skulle betala ut men Paul Wurth besvärade sig mot beslutet och ansåg att summan var felaktig. Besväret har ännu inte avgjorts av domstolen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland