Hoppa till huvudinnehåll

Blivande beväringar ska upp ur soffan

Marianne Uppa
Marianne Uppa är med på uppbådet i Esbo och försöker locka blivande beväringar till motionsgrupperna. Marianne Uppa Bild: Yle marianne uppa

Esbo idrottstjänster är på plats på uppbådet i Esbo och raggar blivande beväringar till motionssalarna.

- Här stod jag hela förmiddagen och stannade upp alla unga som kom ut från läkargranskningen. Jag frågade var och en om och hur mycket de motionerar och inom vilken gren.

Marianne Uppa, motionsplanerare för Esbo idrottstjänster, låter ingen av de blivande beväringarna komma undan under uppbådet. Ska man komma i skick för beväringstiden ska man börja träna i tid, hävdar hon. Och Esbo stad erbjuder gratis träningshjälp.

Många är överviktiga

Det började med att Esbo idrottstjänster tog kontakt med Försvarsmakten när de såg chansen att fånga in en ny generation av fysiskt inaktiva Esbobor. Försvarsmakten som kämpar med att minska andelen beväringar med dålig kondition är förstås glada över samarbetet.

- Det är väldigt viktigt för de unga att komma i skick för militärtjänstgöringen. I dag finns det så mycket annat än motion som intresserar de blivande beväringarna. Många har inte tillräckligt med motivation för att röra på sig och vissa är överviktiga och behöver extra stöd, säger Uppa.

Grupperna som Esbo erbjuder är tre till antalet. Men intresset har hittills varit litet. Många fler ryms med.

- I fredagsgruppen har den ena ledaren själv just hemförlovats så han borde ha koll på vad det krävs av en under militärtjänstgöringen, säger Uppa.

Dessutom samarbetar Esbo stad med HUCS i grupp för överviktiga

Marianne Uppa rekommenderar att blivande beväringar börjar träna i god tid innan de rycker in.

- Ett halvt år före är nog passligt om man vill ha goda resultat. Men det är förstås aldrig för sent.

  • NHL-journalisten: Sommarslutspel kan bli det nya normala

    James Mirtle erfar en permanent senareläggning av säsongen.

    The Athletics hockeyjournalist James Mirtle erfar att det kan bli aktuellt att permanent senarelägga NHL-säsongen. Det står redan nu klart att coronapandemin kommer att resultera i stora förskjutningar på medellång sikt. Om NHL-ägarna skulle välja att rösta med plånboken kan det resultera i att slutspelet i framtiden spelas under högsommaren.

  • “Vi kunna dö båda” - när spanska sjukan drabbade Finland åren 1918–19

    Situationen år 1919 är slående lik coronavåren 2020.

    Åren 1917-1919 härjade spanska sjukan i Finland. Hur förhöll man sig till den smittsamma sjukdomen? Varför var den så förödande? Och på vilket sätt drabbade epidemin den unga modern Victoria Heikel året 1919? Via brev och tidningsnotiser tecknas bilden av en hälsokatastrof som är påfallande lik den coronakris som vi upplever våren 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen