Hoppa till huvudinnehåll

Grankullas arbetslösa är män som haft toppjobb

Arbetslös man
Svenskspråkiga män som haft bra jobb dominerar i arbetslöshetsstatistiken i Grankulla. Arbetslös man Bild: Yle/Helena von Alfthan arbetslös man

I Grankulla är en stor del av de arbetslösa medelålders män som haft toppjobb. Stigande arbetslöshetssiffror och en ny lag som gett kommunerna större ansvar för arbetsmarknadsstödet anstränger Grankulla stads ekonomi.

55 procent av de arbetslösa i Grankulla är män. Listan på yrken som de arbetssökande arbetslösa i Grankulla har toppas av specialister inom branscher som försäljning, marknadsföring och systemarbete. Det finns också många direktörer bland de arbetslösa i staden.

Arbetslösheten har ökat i Grankulla, den ökar särskilt mycket bland svenskspråkiga Grankullabor. I Grankulla bor 322 arbetslösa, varav 133 är långtidsarbetslösa.

Mängden svenskspråkiga arbetslösa i Grankulla har på ett år stigit med 24 procent, från 50 personer till 62. Mängden arbetslösa med finska som modersmål har under samma period stigit med 6,3 procent.

Här kan du själv bekanta dig med arbetslöshetssiffrorna kommunvis.

Anstränger stadens ekonomi

jaana myhrberg socialservicechef på Grankulla stad
Jaana Myhrberg är socialservicechef på Grankulla stad. jaana myhrberg socialservicechef på Grankulla stad Bild: Yle/Helena von Alfthan jaana myhrberg

Grankulla stads ekonomi ansträngs av den stigande arbetslösheten. Allt fler behöver utkomststöd. Dessutom har kommunernas finansieringsandel av arbetsmarknadsstödet utvidgats vid årsskiftet.

Ifjol kostade arbetsmarknadsstödet 70 000 euro, år 2016 beräknas Grankulla stad använda 280 000 euro på arbetsmarknadsstöd.

Ifjol kostade arbetsmarknadsstödet 70 000 euro, år 2016 beräknas Grankulla stad använda 280 000 euro på arbetsmarknadsstöd.

Kostnaderna för arbetsmarknadsstödet kunde bli mindre om Grankulla skulle lyckas anställa långtidsarbetslösa på staden.

- Vi planerar att anställa långtidsarbetslösa inom stadens olika branscher, bland annat inom undervisning och på tekniska avdelningen, säger socialservicechef Jaana Myhrberg

Det här arbetet försvåras av att så många av de arbetslösa i staden är högutbildade som haft jobb som specialister eller direktörer.

Vi måste tänka efter, intervjua de här människorna och ta reda på vad de är kunniga att göra.― Jaana Myhrberg, socialservicechef

- Sådana arbeten finns inte att välja inom kommunens arbeten. Vi måste nu tänka efter, intervjua de här människorna och ta reda på vad de är kunniga att göra och vad de vill göra och se hurdant arbete vi har i kommunen,

- Vi har grundat en arbetsbank. Det finns mycket arbete som inte blir gjort, mångsidigt och högkvalificerat arbete. Just sådant jobb som de som fått sparken från företag som Nokia till exempel har gjort. Men att hitta det arbetet är vad vi håller på med nu, säger Jaana Myhrberg på Grankulla stads socialtjänster.

Män pratar inte

Det är individuellt hur män reagerar på arbetslöshet, men det vanligaste är att män inte vill prata om det med vänner och familj, berättar verksamhetsledare Peter Peitsalo på Miessakit, som ordnar stödgrupper för män.

- Vissa män hanterar situationen på ett sätt som skadar hälsan, till exempel genom att dricka för mycket alkohol.

Enligt Peter Peitsalo är många män oroade över sin ekonomi och att inte längre kunna försörja en eventuell familj.

Arbetslöshet slår hårt mot mäns självförtroende.

- Arbetet är fortfarande väldigt betydelsefullt för män. Att förlora jobbet slår hårt mot både självförtroendet och självkänslan.

Bakomliggande orsak

Det är sällan män tar kontakt med Miessakit på grund av arbetslöshet, utan det är en faktor som kryper fram.

- Oftast handlar det om att det blivit problem i parförhållandet och då kan det komma fram att en bakomliggande faktor är arbetslöshet.

Traditionell mansbild

Peter Peitsalo berättar att många män speglar sig själva mot en traditionell mansbild när de råkar in i stora livskriser.

- Många män tänker att de måste agera som de alltid har gjort. Men det är ändå vanligare i äldre generationer att man anser att de är mannen som ska stå för brödfödan.

Läs också