Hoppa till huvudinnehåll

Karleby exporterar vård till Singapore

Toh Mei Kwan, Gideon Tan Whanlee, Robert Åström, Lui Yook Cing, Joacim Sandbacka
Toh Mei Kwan, Gideon Tan Whanlee, Robert Åström, Lui Yook Cing och Joacim Sandbacka. Toh Mei Kwan, Gideon Tan Whanlee, Robert Åström, Lui Yook Cing, Joacim Sandbacka Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist lui yook cing

Tvåtusen åldringar i Singapore ska snart få träna med hjälp av gymutrustning och dataprogram från Karleby.

Ett par Karlebyföretag har rott i land ett projekt som är värt 1,5 miljoner euro. Tillsammans ska de exportera hälsovård till tolv äldreboenden i Singapore.

- Ett sådant här projekt har stor betydelse för oss, säger regionchef Joacim Sandbacka på HUR som tillverkar konditionsmaskiner.

Projektet har ett enormt marknadsvärde, anser vd Robert Åström på Raisoft som levererar mjukvaran.

- Singapore fungerar som exempelland för andra länder i Asien. De tittar ofta på hur Singapore gör, och kopierar det. Så det är kanske nyckeln till Asien för oss, säger Åström.

Fysioterapeuter gillar siffror

Karleby universitetscenter Chydenius är också med på ett hörn. De ska utbilda 25 fysioterapeuter från Singapore i hur man bäst jobbar med de äldre i gymmet.

Fysioterapeuterna ska bland annat lära sig hur man använder mjukvaran för att mäta hur de äldre får mer styrka eller bättre balans.

- Det mest intressanta är att använda teknologin. Genom att analysera personen och skapa data så kan vi mäta mera, säger fysioterapeuten Lui Yook Cing som just nu är i Karleby på utbildning.

Hennes kollega Toh Mei Kwan är inne på samma linje. I och med att teknologin också kan registrera små framsteg tror hon den kan bli en motiverande faktor för de äldre att träna mera.

- Siffror är motiverande för oss. Då handlar det om något mätbart, säger Toh Mei Kwan.

Projekt som öppnar dörrar

På HUR hoppas man att exporten till Singapore öppnar nya dörrar.

- För att kunna ta sig fram globalt måste man ha ett case, alltså lyckade projekt som man kan visa på, säger Sandbacka.

Lui Yook Cing instruerar regionchef Joacim Sandbacka på HUR.
Lui Yook Cing och Joacim Sandbacka. Lui Yook Cing instruerar regionchef Joacim Sandbacka på HUR. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist lui yook cing

Åström tror att projektet i Singapore kan vara ett exempel som man kan presentera överallt, både i USA och Europa, för att locka nya kunder.

Hur viktig är det att ni säljer en helhet, allt från mjukvara till konditionsmaskinerna och forskning och utbildning?

- Det är främst fråga om trovärdighet. Samarbetet med universitetscentret gör att vi har en vetenskaplig grund för det vi gör. Det är inte något som ett litet företag i Finland har hittat på, det här är ett större koncept, säger Åström.

- Det är oerhört viktigt. Man kan köpa gymmaskiner från Kina väldigt billigt, man kan köpa programvara från Indien väldigt billigt. Men det man inte kan köpa är kunskap, säger Sandbacka.

Aldrig för sent att börja träna

HUR:s maskiner är redan på plats i gymmen i Singapore. Universitetscentret Chydenius kommer inom kort att börja mäta effekten av de äldres träning.

Enhetschef Magnus Björkgren på hälsovetenskaper vid universitetscentret är så gott som bombsäker på att träningen kommer att ge resultat.

- Det finns otaliga studier på det här. Vi vet att det fungerar.

Som exempel nämner Björkgren att krigsveteraner vars medelålder var kring 90 år kunde förbättra sin funktionsförmåga via enkla övningar hemma.

Singapore har en rätt passiv kultur på så sätt att när någon pensioneras är det första man tänker på att skaffa rullstol.

Via pass i gymmet kan de äldre till exempel förbättra balans och styrka. Det minskar risken för fall och andra olyckor.

Rullstol för alla pensionärer

Singapore har i dag en befolkning på drygt fem miljoner. Men i hela landet finns bara 63 äldreboenden. Hittills har de äldre flyttat in hos sina barn eller andra släktingar.

Det håller på att förändras och landet bygger som bäst ut sin äldreomsorg. Inom 15 år räknar man med att var femte invånare är över 65.

Målet för projektet är också att få de äldre att bli mer aktiva.

- Singapore har en rätt passiv kultur på så sätt att när någon pensioneras är det första man tänker på att skaffa rullstol, säger Björkgren.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten