Hoppa till huvudinnehåll

Muskler och banan, hur hänger de ihop?

Kvinna som tränar
Din kropp behöver olika näring beroende på din träningsform. Kvinna som tränar Bild: Creative Commons / Unsplash muskler

Det är inte alltid lätt att kombinera kost och träning. Vad ska man äta och när? Och behöver man något av de glammiga kosttillskotten som det finns otaliga olika varianter av?

Vi snackade med personliga tränaren Johnny Furu som jobbar med just detta, att göra upp tränings- och kostprogram åt sina kunder. Här får du hans bästa tips.

Johnny Furu är personal trainer.
Johnny Furu vet hur man ska kombinera kost och träning. Johnny Furu är personal trainer. Bild: Yle/Tommy Nordlund johnny furu

Vad ska man tänka på angående kosten när man tränar?

- Det beror på vad du tränar. Skillnaden mellan träningssätten är oftast tiden. Löper du så har du ofta längre träningspass och du använder mer energi jämfört med till exempel ett intensivt och kortare gympass. För att bygga större och starkare muskler så behöver du mycket protein.

- Men sysslar man med löpning så behöver kroppen kolhydrater för att orka med de längre passen. En löpares kost ska alltså innehålla en större andel kolhydrater än protein. En styrketränare behöver det motsatta.

Vad och när ska man äta innan träningspasset?

- En som styrketränar kan äta mer innan sin träning än en som löper. Man kan exempelvis äta en äggsmörgås (rågbröd) 1,5 timme innan gymmet. Då får du både kolhydrater och protein. Om du inte har ätit tillräckligt så kan energin ta slut mitt under passet.

Vad och när ska man äta efter träningspasset?

- Om vi talar om gymträning så är det viktigt att du direkt efter träningen får i dig proteiner och kolhydrater så att kroppen kan börja reparera musklerna som du i princip har söndrat då du tränat. Det ska gärna vara i flytande form så att kroppen tar upp det fortare. Till exempel de olika återhämtningsdryckerna som man kan dricka direkt efter träning.

- Bor du nära så kan du köra hem och dricka en halv liter fettfri mjölk och äta en banan. Du får samma mängd proteiner och kolhydrater från det.

Vilka är de vanligaste misstagen man gör gällande kosten och träningen?

- Överlag äter folk för lite. Måltiderna är oftast för små och så är det ofta lite för lång tid mellan målen. Det är oftast det största problemet. Och givetvis, äter man snabbmat så får man i sig dåliga kalorier. Så du äter mera kalorier så får du i dig mindre vettigt. Äter du två hamburgermåltider så innehåller det lika mycket kalorier som du kan äta på fem måltider om du äter bättre kost.

Kosttillskott då? Är det bra? Är det dåligt? Vem ska äta sådant?

Piller
Piller Bild: YLE/Helena Myllykoski webbdoktorn

- Vissa kosttillskott är riktigt bra och vissa kanske inte behövs för en vanlig motionär. Men har du en sådan dag att det är svårt att hinna få i dig mellanmål så är till exempel en proteindryck väldigt lätt att dricka var som helst. Samma gäller proteinbars. Så på det sättet funkar de åt vem som helst väldigt bra. Men talar vi sedan om alla de olika drycker som man ska avnjuta före, under och efter träningen så finns det väldigt mycket sådana som en vanlig motionär inte har nytta av.

Ge oss ett sista hett tips.

- Skriv dagbok! Oftast ser man inte hur dåligt man äter före man skriver upp det. Det är också en bra idé att skriva upp när man äter. Det är väldigt vanligt att man glömmer bort att äta och så har man plötsligt gått fem-sex timmar utan att ha ätit någonting.

  • Live kl. 14.55: Regeringen svarar på frågor från studerande om coronaläget

    Talar om välbefinnande och framtidsutsikter.

    Regeringen vänder sig till studenterna med framtidshopp i dystra coronatider. När kan studenterna återvända till högskolorna, när nås de av vaccinet och finns det några jobb under studietiden och efter examen? Det kan bli frågor vid dagens coronainfo för studerande klockan 15. Svenska Yle streamar och rapporterar direkt.

  • Förslaget på en bro över järnvägen i Hangö norra röstades ner

    Plankorsningen i Hangö norra borde bli säkrare.

    Plankorsningen över järnvägen i Hangö norra borde rivas och ersättas med en mer trafiksäker lösning då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Det anser Trafikledsverket som erbjuder sig att dela på kostnaderna med staden. Men majoriteten i stadsstyrelsen vill annorlunda.