Hoppa till huvudinnehåll

Över 700 döda under Hajj i Mecka

Muslimer knäböjer mot Mekka.
Pilgrimer samlas vid Kaba i Mecka under Hajj Muslimer knäböjer mot Mekka. Bild: EPA mekka

Minst 717 människor har omkommit och nästan 900 skadats under muslimernas heliga vallfärd till Mecka i Saudiarabien.

Av någon anledning utbröt panik och människor trampades ihjäl i Mina några kilometer väster om Mecka.

Kring två miljoner människor har vallfärdat till Mecka och den sista stora riten under Hajj pågick i Mina när olyckan inträffade.

På torsdagen firas offerhögtiden Eid al-Adha när muslimer slaktar ett djur, oftast ett får, som skänks till de fattiga. Traditionellt har dagen varit den farligaste under Hajj eftersom ett stort antal pilgrimer utför riter samtidigt på ett ställe.

Det här var redan den andra stora olyckan under årets Hajj. För några veckor sedan dog 111 personer i Mecka när en lyftkran kollapsade över dem.

Kring 100 000 personer arbetar för att försäkra sig om att vallfärdarna är trygga. Dessutom används säkerhetskameror och annan utrustning för att se till så inte för många människor packar ihop sig på små områden.

Vanligt att olyckor sker

Också tidigare har människor trampats ihjäl under Hajj. År 2006 omkom över 360 pilgrimer när panik utbröt i Mina och 1990 omkom 1 426 vallfärdare när panik utbröt i en tunnel.

Också eldsvådor och kravaller har krävt offer under åren. Antalet olyckor har ändå minskat tack vare massiva förnyelser i infrastrukturen och satsningar på teknologi för att hålla folkmassan under kontroll.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes