Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä om FFC:s förslag: Nu gäller det att förhandla

Juha Sipilä
Arkivbild på statsminister Juha Sipilä. Juha Sipilä Bild: EPA/LAURENT DUBRULE juha sipilä

Det är bra att det nu finns ett förslag på bordet. Nu gäller det att förhandla, sade statsminister Juha Sipilä (C) efter att fackcentralen FFC lade fram sitt förslag om en bredare arbetsmarknadsuppgörelse.

Sipilä vill ha arbetsmarknadsparternas gemensamma förslag senast på måndag klockan 16.

- Jag kommenterar inte innehållet i FFC:s förslag. Det är arbetsmarknadsparternas sak att hitta en lösning som ersätter regeringens förslag, sade Sipilä om FFC:s förslag till arbetsmarknadslösning.

- Det är bra att vi nu till slut har ett förslag på bordet. Nu gäller det att förhandla, sade Sipilä.

4,2 procent versus 5

FFC lade tidigare på torsdagen fram ett detaljerat förslag till en bredare arbetsmarknadslösning. I förslaget ingår bland annat en nollinje i löneförhandlingarna för 2017 och en modell där den privata sektorn definierar lönenivån 2018. Fackcentralen har räknat ut att förslaget förbättrar konkurrenskraften med sammanlagt kring 4,2 procent.

Akademikercentralen Akava och tjänstemannacentralen STTK sade båda att de stöder en moderat löneuppgörelse. Akava sade sig vara redo att temporärt förlänga arbetstiden per vecka, alternativt också att granska semesterersättningarna. STTK sade för sin del att centralorganisationen nu förhandlar med FFC och de andra arbetsmarknadsorganisationerna.

Finansminister Alexander Stubb, liksom Finlands näringsliv EK har sagt att FFC:s förslag inte uppfyller regeringens mål om att öka konkurrenskraften med fem procent.

Fackcentralen FFC:s förslag till arbetsmarknadslösning är en bra början men otillräcklig, säger finansminister Alexander Stubb (Saml).

Stubb: FFC:s förslag en bra början men otillräckligt

Fackcentralen FFC:s förslag till arbetsmarknadslösning är en bra början men otillräcklig, säger finansminister Alexander Stubb (Saml).

Alexander Stubb
Alexander Stubb Alexander Stubb Bild: Lehtikuva stubb

Stubb ser tre problematiska punkter.

För det första anser han att det inte räcker med att bara en centralorganisation för fram sin ståndpunkt. Förslaget bör vara gemensamt för alla arbetsmarknadsorganisationer.

- Till en början välkomnar vi alla förslag. Det är just den här typens förslag vi efterlyser. Men om vi vill komma igång på allvar måste FFC, Akava och STTK engagera sig gemensamt.

- Ett annat problem är att förslaget omfattar en förbättring med bara 4,2 procent - inte 5 procent vilket regeringen eftersträvar.

Det tredje problemet är att förslaget inte motsvarar regeringens mål.

- Nu ser man tendenser till justeringar av regeringsprogrammet - och sådant ger vi nog oss inte in på i det här skedet, säger Stubb.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes