Hoppa till huvudinnehåll

”Äntligen flyktingar till Borgå”

Flyktingförläggningen i Pansio, Åbo.
Flyktingförläggning i Åbo i augusti. Flyktingförläggningen i Pansio, Åbo. Bild: Yle/Monica Forssell flyktingförläggningen i pansio

Borgå stad förbereder sig på att snabbt öppna en mottagningscentral för flyktingar i Johannisberg. Martina Lindroos, en av de aktiva i gruppen ”Ni får komma till Borgå”, är stolt över beslutsfattarna.

Martina Lindroos.
Martina Lindroos Martina Lindroos. Bild: Yle/Sofia Strömgård martina lindroos
Martina Lindroos är en av de aktiva i Facebookgruppen ”Ni får komma till Borgå”. Hon säger att ”äntligen” är nyckelordet då Borgå stad nu har aktiverat sig på ett konkret plan.

– Ser man på det nationella läget så kommer det hundratals asylsökande över våra gränser varje dag. I Borgå kan man inte bara sitta oberörda och isolera sig, säger Lindroos.

Hon påpekar att det bara 50 kilometer från Borgå finns en massa folk som köar till polisstationen och kanske tvingas sova på järnvägsstationer.

– Jag är stolt över att staden har kunnat agera snabbare än vad man ursprungligen hade planerat. Lokalpolitikerna har visat att de är mer beredda att dra sitt strå till stacken.

Målet är nått

Det ursprungliga målet med Facebookgruppen var att försöka påverka beslutsfattandet och få en förläggning för asylsökande till Borgå. Om mottagningscentralen i Johannisberg blir verklighet är det målet nått, säger Lindroos.

– Hittills har vi mest samlat in namn på frivilliga och vilken kompetens de kan erbjuda för att hjälpa de asylsökande, och samlat in kläder och andra förnödenheter till förläggningarna i Kotka och Forsby.

Lindroos säger att de aktiva i gruppen främst hoppas kunna erbjuda Röda Korset och församlingarna den kompetens de har att dela med sig av.

– Vi ska ta nya tag nu och nästa onsdag kommer vi att ha ett möte för frivilliga där man får mer information om hur man kan hjälpa till.

Mötet ordnas vid det finska församlingshemmet i Borgå mellan klockan 17.30 och 20, onsdagen den 30 september.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland