Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande i Lahtis: Hoppas det inte handlar om något större

Asylsökande vid flyktingförläggningen i Hennala i Lahtis
Fyra bussar med asylsökande anlände till Lahtis under natten mellan torsdag och fredag. Asylsökande vid flyktingförläggningen i Hennala i Lahtis Bild: Yle/Markku Lähdetluoma hennala

Naseer Mohhammad tog sikte på Finland då han hörde att landets statsminister erbjuder sitt eget hem för asylsökande. Natten till fredagen anlände flera asylsökande till Lahtis och blev bemötta av våldsamma protester.

Kurden Naseer Mohhammad såg i början av september på tv att Finlands statsminister självmant erbjuder sitt hus för asylsökande. Statsminister Juha Sipiläs (C) beslut var avgörande för Naseer som bestämde sig för att söka skydd i Finland.

- Jag tänkte: Finland är ett lugnt land med gott folk, så till Finland ska jag, säger Naseer Mohhammad.

Naseer Mohhammad påbörjade sin resa från Irak i augusti och anlände ensam till Finland natten till fredagen. Han hoppas att hans familj kommer efter.

"En del är av annan åsikt"

Då Naseer Mohhammad anlände till Lahtis fick han höra om nattens våldsamheter. Tidigare under natten hade demonstranter skjutit fyrverkeripjäser mot bussen som asylsökande anlände med. Demonstranterna kastade även stenar på frivilligarbetare som hjälpte till vid flyktingförläggningen i Hennala.

- Vi har hört om det. En del människor är av en annan åsikt. Vi får hoppas att det inte handlar om något större än det, säger Naseer Mohhammad.

Under natten och morgonen har cirka 200 asylsökande anlänt till Lahtis. Under fredagen förväntas ytterligare en buss.

Finska Yle nyheters reporter Suvi Turunen intervjuade Naseer Mohhammad i Yles morgon-tv.

Tero Koskinen
Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes