Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande styrs inte längre till Österbotten

Asylsökande utanför polisstation i Vasa
Mellan torsdag och fredag morgon kom bara tre nya asylsökande till polisen i Vasa. (arkivbild) Asylsökande utanför polisstation i Vasa Bild: Yle/ Marcus Lillkvist asyl

Det är fullt av asylsökande i Österbotten, så fullt att de nya som anländer styrs till andra delar av landet sedan flyktingslussen öppnade i Torneå i tisdags.

Under förra veckan slog Österbottens polisinrättning nytt rekord då 470 personer registrerades som asylsökande.

Den här veckan har situationen varit helt annorlunda.

- Sedan i tisdags, då flyktingslussen öppnade, har vi haft 15-20 personer totalt, säger Thomas Skur, överkommissarie och chef för utlänningsenheten på Österbottens polisinrättning.

Lugnare varje dag

Situationen har blivit lugnare dag för dag. Mellan torsdag och fredag morgon kom bara tre nya asylsökande. Det ska jämföras med situationen under förra veckan då det kunde komma hundra asylsökande per dag.

- Det här beror helt enkelt på att flyktingslussen fungerar i Torneå. De som söker asyl kommer in i landet på ett organiserat vis. För tillfället har vi ju överfullt på våra tre mottagningscentraler och ungefär 1 700 asylsökande har redan kommit, säger Thomas Skur.

Flyktingtätt i Österbotten

Sett till folkmängden har landskapet Österbotten redan tagit emot tre gånger fler asylsökande än vad Finland som land har gjort i genomsnitt.

I slutet av förra veckan och i början av den här veckan valde man från polisen att inte börja söka asylboende åt de nya som kom. I stället skjutsades flera busslaster bort till andra delar av landet.

Totalt har 200-250 asylsökande redan lämnat Österbotten. En busslast gick till Saarijärvi och åtminstone en gick till Seinäjoki.

- Hit ryms inte fler just nu. Men i andra delar av landet, till exempel i Södra Österbotten öppnar man nya mottagningscentraler. Ett exempel är den i Kauhava som öppnar nu, säger Thomas Skur.

Läs också