Hoppa till huvudinnehåll

Bryan Ferry i olika versioner

Bryan Ferry
Bryan Ferry Bryan Ferry Bild: Wikimedia Commons bryan ferry

Bryan Ferry är en gudabenådad låtskrivare. Men man glömmer lätt bort att han även är en sällsynt begåvad tolkare av andras låtar.

Fakta om Bryan Ferry:

Riktigt namn: Bryan Ferry
Född: 26.09.1945 i Washington, Tyne and Wear, England
Aktuell med: fyller 70 år
Yrke: sångare, låtskrivare, musiker, artist
Band: Roxy Music


För att fira Bryan Ferrys 70-års dag 26:e september kommer här en lista med fem av hans bästa covers. De mest uppenbara coverlåtarna som Smoke Gets In Your Eyes, Jealous Guy och A Hard Rain's A-Gonna Fallär ändå inte med, utan vi har istället valt att lyfta fram några andra mycket fina versioner som även de är väl värda att spisas.

För att ytterligare hylla Bryan Ferry och samtidigt fortsätta ta fasta på coverversioner har vi sedan letat fram fem av de bästa tolkningarna av Roxy Music- och Bryan Ferry-låtar. Även här har vi valt att inte ta med de mest kända som Love Is The Drug med Grace Jones eller bandet The Venus In Furs från filmen Velvet Goldmine.

Den som orkar hänga med ända till slutet av listan får sedan en litet annorlunda bonusversion som present. Och den är nog en liten överraskning för de flesta.

Simple Twist Of Fate


Bryan Ferry är en Bob Dylan-fantast av rang. Ett exempel på det kom när Dylan år 2000 tilldelades det prestigefyllda musikpriset Polar Music Prize. De hade då anlitat Bryan Ferry att komma och sjunga några Dylan-låtar under ceremonin.

Ferry gjorde det nog med hedern i behåll även om det på långt håll märktes att han var rätt nervös att sjunga sin idols låtar bara några meter ifrån honom... Under årens lopp har Bryan Ferry sjungit in ett flertal olika Dylan-covers på skiva och år 2007 gav han ut albumet Dylanesque som enbart innehåller tolkningar av Bob Dylan-låtar. En av höjdpunkterna på den är Simple Twist Of Fate.

I'm In The Mood For Love


På så gott som varje Bryan Ferry-soloskiva finns det minst en coverlåt. Men han har även gett ut några renodlade coverplattor.

En av dem är As Time Goes By (1999).I'm In The Mood For Love gavs ursprungligen ut redan år 1935. Den sjöngs då av Frances Langford och var med i den populära musikalfilmen Every Night At Eight.

Bryan Ferry tolkar den precis så stiligt man kan vänta sig av honom.

I Put A Spell On You


I Put A Spell On You är naturligtvis mest känd i originalversionen med Screamin' Jay Hawkins från år 1956. Men om den versionen är mer skrämmande, så lyckas Bryan Ferry göra sin tolkning mer hypnotiskt sensuellt ödesmättad.

Den är inte lika uttalat ruggig som den med Screamin' Jay Hawkins, utan den här är skrämmande på ett mer dämpat vis. Ungefär som vissa gator vid vissa tidpunkter i de latinska kvarteren i New Orleans – man ser inte spökena, men kan känner att de är där. Och de iakttar dig leende medan du sakta dansar fram längs den mörka gatan...

The 'In' Crowd


The 'In' Crowd sjöngs ursprungligen in av Dobie Gray år 1964 i en schysst glatt Motown-inspirerad version.

Bryan Ferry gör den mer aggressiv och har bytt ut många av originalets blåsinstrument mot elgitarrer. Tankarna går här närmast till tidiga Roxy Music-hittar som Virginia Plain och Do The Strand. Men så gav Bryan Ferry ut The 'In' Crowd år 1974 d.v.s. bara ett par år efter Roxy-singlarna. Ferry får The 'In' Crowd att låta som om han själv hade skrivit den och det är ju det som är tanken med att göra goda covers – att sätta sin egen prägel på dem.

Johnny And Mary


I november ifjol gav Bryan Ferry ut sin senaste och utmärkta soloskiva Avonmore. På den finns denna otroligt stiliga tolkning av Robert Palmer-klassikern Johnny And Mary. Frågan är nästan vilkendera version som är bättre.

Det här är ett samarbete med den norska DJ:n och skivproducenten Todd Terje och den finns även på hans debuplatta It's Album Time som kom ifjol. Tack och lov inkluderades den sedan även på Bryan Ferrys skiva. Annars hade denna snygga cover riskerat att falla i skymundan.

Olika versioner av Bryan Ferry

Efter att ha låtit Bryan Ferry ge sin musikaliska syn på andra artisters låtar är det inte mer än rätt att låta även andra musiker tolka Ferry och Roxy Music.

Melissa Auf Der Maur / Love Is The Drug


Kanadensiskan Melissa Auf der Maur blev mer känd för allmänheten i mitten av 1990-talet när hon var basist i Courtney Loves band Hole. Melissa Auf der Maur var bl.a. med på Holes kanske mest kända skiva Celebrity Skin.

Efter det var hon ett kort tag med i The Smashing Pumpkins, men kring millennieskiftet valde hon att satsa på en solokarriär och är idag en av de mest hyllade kvinnliga musikerna inom den alternativa rocken.

Vid sidan om musiken är Auf der Maur även en uppskattad fotograf och skådespelare. Hennes version av Roxy Music-klassikern Love Is The Drug kom år 2000 på välgörenhetsskivan Shanti Project Collection, Vol. 2 för AIDS-drabbade personer i San Francisco.

Scissor Sisters / Do The Strand


Scissor Sisters lyckas här göra Do The Strand i en ännu mer dansant version än originalet. Dessutom luktar det precis passligt mycket futuristiskt Giorgio Moroder-1980-tal över denna cover som kom år 2009 på välgörenhetsskivan War Child Presents Heroes.

Tanken med skivan var att en musikens legend skulle välja ut både en egen gammal låt samt vilken artist från den följande generationen som skulle få tolka den på ett mer modernt vis. Med andra ord var det Bryan Ferry och Roxy Music själva som ville att Scissor Sisters skulle versionera Do The Strand.

Melvins / In Every Dream Home A Heartache


Amerikanska bandet Melvins är kanske inte så värst kända för den breda massan, men de var en stark influens för band som Nirvana och Soundgarden och grungemusiken överlag.

Men Melvins har även influerat andra band som Tool, Sunn O))) och Mastodon. Det handlar således om rätt tung musik med attityd. Ofta kryddad med smått bisarr humor. En härlig blandning av allt detta hittar man i Melvins version av In Every Dream Home A Heartache.

Gästartist här är punklegenden Jello Biafra (f.d. Dead Kennedys) på sång. Låten finns på Melvins-plattan Everybody Loves Sausages (2013) som enbart består av coverlåtar.

Jimmy Scott / Slave To Love


Jazzlegenden "Little" Jimmy Scott står för den enda Bryan Ferry-covern här. 1998 gav denne numera hädangångne stilfulle sångare ut coverplattan Holding Back The Years där han på sitt oefterhärmligt känslosamma vis tolkar låtar man kanske inte i första hand skulle tänka på som jazzlåtar.

Men Jimmy Scott visar här att Slave To Love innerst inne är ett smärtsamt skönt jazznummer.

Siouxsie & The Banshees / Sea Breezes


Sea Breezes är en låt som ursprungligen kom på Roxy Musics debutplatta år 1972 och som tyvärr är litet bortglömd. Men år 1987 gjorde Siouxsie & The Banshees en version som låter som om de själva hade skrivit den.

De ger Sea Breezes helt nytt liv som det både skummar och stormar om. Den hade gärna fått fortsätta växa förbi sina drygt fyra minuter. Den här versionen finns på skivan Through The Looking Glass där Siouxsie & The Banshees enbart tolkar andra artisters låtar.

Bonus - "Bryan Ferry" tolkar Lene Lovich / Lucky Numbers

Mer från programmet

Musik