Hoppa till huvudinnehåll

Casper fick C-papper på grund av ett ärr

Stoppskyltar utanför Nylands Brigad i Dragsvik.
Hit men inte längre! Den med C-papper får inte göra militärtjänstgöring under fredstid. Stoppskyltar utanför Nylands Brigad i Dragsvik. Bild: YLE/Malin Lindholm Raseborg,Ekenäs,brigaden. truppförband

Casper fick C-papper på grund av ett operationsärr. Varför är det så lätt att få B- och C-papper i armén? Är försvarsmakten allt för mesig?

När Casper Nordman var 18 år gick han på uppbåd tillsammans med sina klasskompisar. Han gick in med tanken på att få A-papper. Han gick ut med C-papper.

Casper Nordman.
Casper Nordman fick aldrig gå i armén. Casper Nordman. Bild: Casper Nordman casper nordman

- Jag träffade läkaren och allt gick bra. I slutet frågade han om jag ville berätta något extra, och då sade jag att jag hade ett operationsärr på axeln efter att ett år tidigare opererat nyckelbenet efter en motorcykelolycka, säger Casper.

Casper berättade att tung packning kanske kunde få axeln att bli sjuk, eftersom operationen ändå genomgåtts ganska nyligen. Läkaren frågade om Casper ville ha B-papper för att slippa bära tungt, och Casper sa okej. Efter läkarbesöket skulle han gå vidare till en löjtnant. Han visade upp ärret och berättade vad läkaren sagt.

Olika papper = olika uppgifter

Under uppbådet träffar du en läkare som enligt en lista med sjukdomar och åkommor sätter in dig i rätt kategori. Du får A,B eller C-papper.

  • A-papper = Du får/måste göra allt.
  • B-papper = Du är belagd med en del restriktioner och får därför lättare uppgifter.
  • E-papper= Något tillfälligt som innebär en sjukdom som behöver vård men som går om.
  • C-papper= Något bestående eller extrasvår sjukdom som gör att du inte i fredstid kan tjänstgöra i armén.
  • Om man vid uppbådstillfället inte fått reda på eventuella sjukdomar, kan du senare skickas till läkaren, och då kollar man på nytt vilken kategori du ska höra till.
  • Det finns regler och föreskrifter som läkarna ska följa när de sätter in dig i rätt kategori, men några absoluta sanningar finns inte. Allt varierar från person till person.

- Då sa löjtnanten ”det blir inget av det här, du är befriad”. Det kom lite som en chock, för jag trodde jag skulle få A-papper. Jag var inställd på armén och blev ledsen när han bestämde sig för att lämna mig helt utanför, säger Casper.

Casper får tjänstgöra som kanonmat

Casper blev väldigt förvånad över beslutet att få C-papper och han försökte förklara för löjtnanten att han kunde göra allt utom att bära allt för tunga saker. Han minns inte riktigt löjtnantens förklaring, men tror det berodde på att de tidigare haft beväringar med axelproblem som varit tvungna att avbryta tjänstgöringen. De ville helt enkelt inte ta några risker med Casper.

I stället för att tjänstgöra i armén så tog Casper ett jobb under tiden han egentligen skulle ha tjänstgjort. Blir det krig kommer han att kallas in, men han vet inte vilken uppgift han skulle ha.

- Jag och mina kompisar brukar skämta om att jag säkert blir kanonmat. De lägger mig in kanonen och släpper iväg mig som projektil. Men antagligen får jag laga mat eller något sådant, säger Casper.

Vill inte ta risker

Precis som Casper misstänker så vill försvarsmakten sällan ta några extra risker när det kommer till beväringarna.

- Indelningen finns till för säkerheten under tjänstgöringen. Vi vill inte orsaka en risk för beväringen och vi vill heller inte riskera att en beväring ska utsätta någon annan för risker. Därför måste det finnas olika uppgifter för olika personer, säger Jarmo Gauffin som är chefsläkare på Dragsviks hälsostation.

B-papper kan du få ifall du till exempel har en skada på ryggen eller lederna. Främst handlar det om skador som inte tål belastning.

- Det handlar om skador som kan leda till att beväringen skulle få ont och vara tvungen att ansöka om sjukledigt flera gånger om. Då kanske det är enklare att hålla sig till lättare uppgifter, säger Jarmo.

Lite ledvärk har väl ingen dött av

Men lite ledvärk är väl ändå inte så farligt? Behöver inte armén alla män de kan få? Nja, det är nog inte så enkelt som det låter.

- Förvarsmakten kan inte ta ställning till ifall de vill ha alla eller inte, det här är en lagstadgad sak. Man måste göra någon sorts tjänstgöring, och vi frigör en del från den tjänstgöringen på grund av sjukdom. Men vi vill så klart ta emot så många vi kan, och hitta passliga uppgifter till dem, säger Jarmo.

Jarmo berättar att det behövs många olika personer inom försvarsmakten. Finns det en beväring med sjukt knä är det smartare att sätta personen på uppgifter där hen inte måste göra de mest ansträngande grejerna, utan något lättare som att jobba i kontoret, med bilar eller underhåll.

- Men det bestämmer inte läkarna, de kan bara föreslå en kategori. Sedan bestämmer andra på brigaden arbetsuppgifterna, säger Jarmo.

C-papper för äggallergi

En kille berättar för oss att han fick C-papper på grund av sin äggallergi. Jarmo säger att det inte är speciellt vanligt, men att det finns tillfällen när en allergi kan orsaka stora bekymmer.

De som ska tjänstgöra på båtar och öar ska helst inte ha svåra matallergier eftersom de ska kunna äta allt som serveras där.

- Matämnesallergi ändrar oftast inte på kategorin, men det kan påverka hurudana uppgifter du får. De som ska tjänstgöra på båtar och öar ska helst inte ha svåra matallergier eftersom de ska kunna äta allt som serveras där. Man kan inte frakta en massa olika portioner till dem, säger Jarmo.

Jarmo säger även att den här personen kanske har så svår allergi att han också reagerar på andra grejer, och då har man antagligen funderat på ifall han klarar av att fungera normalt i lägerområden och så vidare. Allt beror egentligen på hur svår allergin är.

Astma inget hinder

Undertecknad har alltid sagt att militären skulle vara spännande att prova på, men att astman sätter stopp för de planerna. Nu får jag tänka om. Astma är nämligen inte längre en sjukdom som ger B-papper.

- Nu för tiden går det enkelt att behandla sjukdomen, men det är bra att gå igenom allt med sin egen läkare och kolla igenom medicineringen. Det är tungt i armén. Det kan finnas virus där som lägger sig på lungorna, det finns damm och sådant som kan påverka astman. Just nu är reglerna ändå så att alla med astma får A-papper.

Armén nästa då kanske?

Hur är det med dig? Har du fått B- eller C-papper? Var du nöjd eller tycker du armén var för mesig i sitt beslut?