Hoppa till huvudinnehåll

Här är planerna för hälsovården i Houtskär

Fastighetschef Seppo Phil i Pargas
Fastighetschef Seppo Pihl visar de nya skisserna för Houtskär. Fastighetschef Seppo Phil i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus fastighetschef seppo phil

Planerna på att flytta hälsovården i Houtskär till serviceboendet Fridhem avancerar. Fastighetschef Seppo Pihl presenterar de senaste skisserna för hur utbyggnaden av Frihem kunde se ut.

Efter att ha spenderat förra veckan i Houtskär är nu fastighetschef Seppo Pihl tillbaka bakom sitt skrivbord i stadshuset i Pargas. På sin dator har han de senaste skisserna för hur en utbyggnad av serviceboendet Fridhem i Houtskär kunde se ut om planerna att sälja nuvarande hälsogård och flytta verksamheten till serviceboendet blir verklighet.

Fridhems serviceboende i Houtskär
Serviceboendet Fridhem i Houtskär. Fridhems serviceboende i Houtskär Bild: YLE/Åboland fridhem

”Det här är den bästa lösningen”

Utbyggnaden skulle placeras där det nu finns en flygel för hobbyverksamhet. Den flygeln är fuktskadad och ska rivas. Ritningarna visar en 120 kvadratmeter stor utbyggnad. Två mottagningsrum planeras för läkare och hälsovårdare och i utbyggnaden ska också finnas rum för en aula där patienterna tas emot. I den gamla korridoren ska finnas utrymme för bland annat fysioterapi.

skiss av utbyggnaden av Fridhem
De senaste skisserna för utbyggnaden av Fridhem. skiss av utbyggnaden av Fridhem skiss över utbyggnaden av fridhem

Frihem ger i dag vård åt personer som behöver tillsyn dygnet runt och på området finns också pensionärsbostadsföreningens bostäder. De som bor på Frihem behöver ändå inte oroa sig för att bli störda av personer som besöker den nya hälsomottagningen försäkrar fastighetschefen.

- Vi har haft många olika planer och alternativa lösningar för utbyggnaden. Det här är den bästa lösningen. De som besöker hälsomottagningen har en skild ingång och de som bor på Frihem kommer inte att störas. Däremot kommer de att ha lätta att nå läkare om de själva behöver vård, säger Pihl.

Hälsogården i dåligt skick

Frågan om hälsogårdens framtid har länge varit på tapeten. Hälsogården har problem med inomhusluften och enligt Seppo Pihl kan man inte garantera att byggnaden är säker att visats i.

- Vi har tagit regelbundna prover sedan 2009 och varje gång har vi hittat något negativt. De senaste proverna från vintern 2015 visar förhöjda mikrobhalter, så nej, vi kan inte garantera att huset är hälsosamt.

Att erbjuda vård i en fastighet som i sig kan vara en risk för hälsan är inte acceptabelt säger Pihl.

- Jag tycker ortsborna förtjänar moderna och hälsosamma utrymmen för hälsovård.

I planen att flytta verksamheten till Fridhem ingår en rivning av flygeln för hobbyverksamhet eftersom den delen av huset är fuktskadad. Seppo Pihl är ändå inte orolig för att man flyttar hälsovården från ett mögelhus till ett annat.

- Flygeln är fuktskadad och ska rivas. Våra undersökningar visar inga andra problem och jag litar på dem, säger Pihl.

Stor renoveringsskuld

Flytten av hälsomottagningen handlar inte bara om just hälsa, också ekonomi spelar en viktig roll. Att renovera hälsogården skulle enligt stadens beräkningar kosta 1,4 miljoner euro. Jämförelsevis skulle en utbyggnad av Fridhem kosta uppskattningsvis 620 000 euro.

Pargas stads försäljningslista

  • Våno skola
  • Korpo områdeskontor
  • Telehuset i Houtskär
  • Mossala skola
  • Norrgård konstklinik

Sålt

  • Iniö områdeskontor för 90 000 euro

Om planerna blir verklighet och utbyggnaden av Fridhem godkänns i fullmäktige kommer hälsogården att säljas. Ekonomiskt är det ändå inte försäljningspengarna som intresserar fastighetschefen. Han vill sälja hälsogården för att bli av med ännu en fastighet staden måste hålla i skick. Pihl uppskattar att renoveringsbehovet i stadens fastigheter uppgår till 24 miljoner euro.

Tryggare med fler under samma tak

Då det gäller planerna på att flytta verksamheten till Frihem vill fastighetschef Seppo Pihl lyfta fram att det finns stora synergieffekter med en flytt. Staden har en längre tid kämpat med att rekrytera personal till skärgården. I Houtskär fick man stora delar av sommaren klara sig utan hälsovårdare då staden inte hittade en vikarie. Pihl tror att en orsak till det här är att det kan kännas otryggt att jobba ensam på en ort bakom flera färjor. Genom att flytta hälsovårdmottagningen till Frihem skulle man kunna råda bot på det här problemet säger Pihl.

- Jag vill lyfta upp tryggheten. Även om man inte jobbar med samma sak finns en trygghet och ett stöd att ha kollegor i samma hus.

Oklart vad som händer med hyreslägenheterna

Ett problem med planen att sälja hälsogården är att det förutom vård också finns hyresbostäder i huset. En viktig faktor för en ort som Houtskär som gärna skulle se att fler flyttade till orten.

- De fem bostäder som finns i fastigheten är i dåligt skick de också men det är klart vi måste ersätta dem på något sätt. Förutsättningen är att det finns ett tydligt behov och det verkar det finnas.

Hur ska man då lyckas sälja en fastighet du själv beskrivit som hälsofarlig?

- Det handlar om en vacker tomt nära vattnet så visst tror jag det finns ett intresse. Vi måste vara ärliga med vilket skick fastigheten är i man jag tror det finns människor som vill köpa något som inte är i toppskick. För staden skulle det inte vara vettigt att satsa 1,4 miljoner på ett reparera byggnaden då vi med lite över 600 000 får alla de fördelar en utbyggnad av Fridhem för med sig. Men för någon skulle det säkert bli en bra affär.

Hälsogården i Houtskär.
Fastighetschef Seppo Pihl tror inte hälsogården blir svårsålt med tanke på läget nära havet. Hälsogården i Houtskär. Bild: Yle/Johanna Ventus hälsocentral houtskär

Frågan om hälsogårdens framtid och utbyggnaden av Fridhem kommer att behandlas i samband med höstens budgetförhandlingar i Pargas. Enligt planens skulle byggandet börja hösten 2016 och stå utbyggnaden av Fridhem skulle stå klart våren 2017. Hälsogården skulle säljas samma år.

Läs också